fbpx

Ons verhaal

Zeeuwsche Zoute is een initiatief van Christian Clerx. Hij is een geboren en getogen Zeeuw en wil met de start van Zeeuwsche Zoute een oud Zeeuws ambacht weer nieuw leven inblazen. Kom meer te weten over het verhaal achter Zeeuwsche Zoute op deze en in onderstaande video.


HET BEGIN

Christian is voor zijn werk veel in het buitenland te vinden en daar ontstond het idee: “Ik zag in Wales, Noorwegen en de Verenigde Staten gelijke initiatieven rondom zeezout. Ik dacht: waarom is er eigenlijk geen Zeeuws of Nederlands zeezout? In de zomer van 2018 ben ik in het weekend in mijn ouderlijk huis met een jerrycan naar de dijk gegaan en met dat water zout gaan maken.”

Het produceren van zout beviel goed en de volgende stap was de opening van een zoutziederij in een loods in Bruinisse. Christian: “Nu produceren we rond de 800 kilo zout per maand en hebben we diverse (sterren) restaurants als klant waaronder RIJKS ® in Amsterdam, maar ook lokale restaurants zoals Bru 17 in Bruinisse.” Inmiddels groeit het team en werken we met een aantal mensen aan de productie en branding van Zeeuwsche Zoute. Ook zijn we constant bezig om nieuwe smaakcombinaties uit te proberen en kijken we hoe we ons productaanbod verder kunnen uitbreiden.

Wil je weten waar Zeeuwsche Zoute verkrijgbaar is? Neem een kijkje bij onze Verkooppunten.

Zeker Zeeuws® Streekproducent 2022

Op 6 oktober 2022 was de bekendmaking van de winnaar van Streekproducent van het Jaar 2022. Met een grote meerderheid van stemmen mogen we ons Streekproducent van het Jaar 2022 noemen. Hier zijn we natuurlijk erg trots op!

Zeker Zeeuws® Streekproduct

Sinds maart 2020 is Zeeuwsche Zoute bekroond met het Zeker Zeeuws® Streekproduct keurmerk. Een onafhankelijk erkend streekkeurmerk dat garandeert dat een product écht Zeeuws is en op duurzame wijze geproduceerd wordt.

PublieksWinnaar tijdens Zeeuwse PioniersPrijs 2021

In maart 2021 kregen we te horen dat we genomineerd waren voor de Zeeuwse PioniersPrijs 2021. Naast dat deze prijs jaarlijks door een jury wordt uitgereikt aan een pionierend Zeeuws bedrijf dat Zeeland het beste op de kaart zet, kon het publiek ook stemmen op zijn of haar favoriet. Deze stemming verliep via Omroep Zeeland en Zeeuwsche Zoute was met 40% van de stemmen de favoriet van het publiek. Lees meer hierover in dit artikel.

Beste noviteit van 2021 tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten

Tijdens een succesvolle eerste beursdag op de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Expo Houten is Zeeuwsche Zoute door een vakkundige jury tot de Beste Noviteit van 2021 gekozen; Zeeuwsche Zoute. Er is niets zo natuurlijk als zout uit de Oosterschelde. En toch was het tot 1998 verboden. Sinds toen duurde het 20 jaar voordat er weer Zeeuws zout gemaakt werd. Deze prijs viert dit mooie Nederlandse product.

Winnaars Beste Noviteit 2021-min