fbpx

Vragen?

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen (en de meest gegeven antwoorden). Zit je vraag er niet tussen? Stuur dan gerust een e-mail naar info@zeeuwschezoute.nl.

Hoe we Zeeuwsche Zoute maken

We hebben op onze website een uitgebreide uitleg van hoe het zieden van zout in zijn werk gaat.

Waarom Zeeuwsche Zoute duurder is dan bijvoorbeeld zout uit de supermarkt

Het antwoord is heel eenvoudig, wij maken het zout op ambachtelijke wijze en dat kost meer tijd, aandacht en arbeid. Maar daar krijg je wel de unieke smaakbeleving en een puur en eerlijk product voor terug.

Op deze manier zout maken kost heel veel fossiele brandstof

Nee. Om ons zout te maken koken we eerst zeewater uit de Oosterschelde in. Het zoute water wordt zo nog zouter, we noemen dit Oosterschelde brijn. Dit indampen gebeurt met een speciaal apparaat dat op groene stroom en onder vacuüm het water verdampt. Door het vacuüm kookt het water bij een veel lagere temperatuur. Is het juiste zoutgehalte bereikt? Dan pompen we de brijn naar de zoutpannen voor de volgende stap in het proces.

Waarom we water gebruiken uit de Oosterschelde om Zeeuwsche Zoute te produceren

Het is een bewuste keuze om water uit de Oosterschelde te halen: het is Nederlands grootste beschermde natuurpark en Europa’s schoonste zeewater. Toch filteren we ons water nog extra om microvervuiling tegen te gaan. Dit garandeert dat we een zo puur mogelijk product maken. Om de vervuiling van buitenaf tegen te gaan, zieden we ons zout in een gesloten omgeving die voldoet aan alle eisen van de voedsel- en warenautoriteit. Dit in tegenstelling tot open zoutpannen die je bijvoorbeeld rond de Middellandse Zee tegenkomt.

Wat er precies ‘ambachtelijk’ is aan de manier waarop we zout produceren

Een eeuwenoude traditie hebben we nieuw leven in geblazen: wij zieden ons zout met de hand. Het proces van water tot zoutkristal duurt 3 dagen. Tijdens het zoutzieden scheppen wij het calcium er met de hand uit. Dit geeft de unieke, zachte smaak aan ons zout en maakt het een ultieme smaakversterker waardoor je minder zout gaat gebruiken. Calcium maakt zout hard en geeft een bittere smaak.

De leveranciers waarmee we samenwerken

Voor de Zeeuwsche Zoute varianten waar producten aan zijn toegevoegd, bijvoorbeeld wakame en zeekraal, werken wij met lokale leveranciers die wij een eerlijke prijs voor hun producten willen betalen. Dit is een duurzame oplossing en hierdoor kunnen wij een 100% Nederlands product garanderen van de beste kwaliteit.

Wat we doen in het kader van duurzaamheid

We willen een mooi product maken, maar willen dat ook met aandacht voor de wereld om ons heen doen. We produceren ons zout zoveel mogelijk met pure en hernieuwbare energie van Zeeuwse windmolens. Elk jaar willen we onze CO2-voetafdruk verkleinen voor elke kilogram die we produceren. Daarnaast proberen we onze productverpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken. In 2023 gebruiken voor het maken van ons zout geen fossiele brandstof meer.

Wat we doen met onze restproducten

Het gedistilleerde zeewater dat overblijft na het zieden van zout is er geschikt om schoon te maken. Daarom gebruikt Schoonmaak Op Maat (S.O.M.) uit Zierikzee het restwater om ramen mee te wassen.

Ik wil de zoutloods graag bezoeken

Leuk dat je interesse hebt, maar het is op dit moment niet mogelijk om de zoutloods te bezoeken. In de toekomst komen hier waarschijnlijk wel mogelijkheden voor, houd onze website in de gaten.

Ik ben op zoek naar inspiratie om Zeeuwsche Zoute te gebruiken in de keuken

We hebben op onze website een uitgebreid aanbod van recepten.