fbpx

Vragen en antwoorden

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen (en de meest gegeven antwoorden). Zit je vraag er niet tussen? Stuur dan gerust een e-mail naar info@zeeuwschezoute.nl.

Mijn vraag gaat over:


Bezoekerscentrum en rondleiding

Hoe kan ik jullie bezoeken?

Je kunt Zeeuwsche Zoute alleen bezoeken tijdens een rondleiding en zoutproeverij. Deze worden gegeven op vaste data en tijden. Buiten deze data en tijden is Zeeuwsche Zoute niet te bezoeken. Boek jouw toegangsticket online. Ben je met een groep van 10 of meer personen? Doe dan een aanvraag voor een groepsboeking.

Wat houdt de zoutproeverij precies in?

Tijdens de zoutproeverij proef je verschillende soorten zout om het verschil te ervaren in vergelijking met Zeeuwsche Zoute.

Krijgen we daar ook iets bij te drinken?

Er zijn geen drankjes inbegrepen bij het bezoek, maar er is wel water beschikbaar.

Kan de voucher van € 5,00 ter plekke worden gebruikt voor de aanschaf van zout?

Ja, je kunt de voucher alleen ter plaatse inleveren voor een korting op de aanschaf van Zeeuwsche Zoute. De voucher is enkel geldig op de dag van de rondleiding.

Moet je dan voor een minimaal bedrag iets kopen voordat de voucher ingewisseld kan worden?

Je kan minimaal de waarde van de voucher besteden in de winkel.

In welke talen worden rondleidingen gegeven?

Op dit moment wordt de rondleiding alleen in het Nederlands aangeboden.

Hoeveel tijd trekken jullie uit voor een rondleiding?

De duur van de rondleiding en de zoutproeverij is afhankelijk van het aantal vragen en duurt ongeveer 1 uur.

Op welke momenten is een rondleiding mogelijk?

De rondleidingen worden in de weekenden van de oneven weken gegeven.

De mogelijke tijden zijn (vol=vol):
zaterdag: 9:30-10:30, 11:00-12:00 en 13:00-14:00.
zondag: 13:00-14:00.

Een rondleiding boek je gemakkelijk online.

Moet er veel gelopen worden? Kan iemand met een rollator meedoen?

Mensen die niet goed ter been zijn, kunnen helaas niet aan de rondleiding deelnemen. Rolstoelen en rollators zijn niet toegestaan, omdat de rondleiding trappen omvat en er geen lift is.

Mogen kinderen de rondleiding doen en wat zijn de entree kosten?

In verband met de veiligheid mogen er maximaal 2 kinderen (tot 18 jaar) per volwassene worden toegelaten tot de zoutziederij. Kinderen tot 5 jaar kunnen gratis mee; daarboven geldt een extra toeslag van €5,00 per kind tot en met 15 jaar. Deze toeslag reken je ter plaatse af. Kinderen ouder dan 15 jaar betalen het reguliere tarief.

Is er een maximaal aantal personen per rondleiding?

Ja, per rondleiding kunnen er maximaal 15 personen meedoen.

Kan ik de zoutziederij met een grote groep bezoeken? 

Ja, dat kan. Op aanvraag kunnen wij groepen van 10 of meer personen faciliteren. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Voor groepen kleiner dan 10 personen kan via de website een ticket gekocht worden.

Is het bezoekerscentrum met de auto bereikbaar?

Ja, het bezoekerscentrum is per auto bereikbaar. Er is beperkte parkeergelegenheid. Lees meer over parkeren hieronder.

Kan je parkeren bij het bezoekerscentrum?

Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen bij Zeeuwsche Zoute op het terrein. Het is mogelijk om je elektrische auto hier op te laden. Omdat het aantal parkeerplaatsen beperkt is, verzoeken we bezoekers van de rondleiding te parkeren op het parkeerterrein bij de Vluchthavenweg. Hier is voldoende parkeerplek. Vanuit daar is het een kleine 5 minuten lopen naar ons bezoekerscentrum. De looproute is hieronder in het rood aangegeven.

Gebruik het volgende adres om te navigeren naar de parkeerplaats: Veerpont Anna Jacobapolder-Bruinisse.

Is het bezoekerscentrum bereikbaar met het openbaar vervoer? 

Ja, vanuit de richting van Rotterdam pak je bus 395 van Rotterdam Zuidplein richting Zierikzee Busstation. Stap uit bij de halte Bruinisse Dorp. Vanaf daar is het nog 20 minuten lopen naar het bezoekerscentrum. Vanuit de richting van Goes pak je bus 629 naar Bruinisse Dorp. Het adres is Nijverheidsweg 39.

Moeten er trappen worden genomen?

Ja, tijdens de rondleiding moeten er 2 trappen worden beklommen, en er is geen lift beschikbaar.

Wat kost een rondleiding?

De kosten voor de rondleiding bedragen €12,50 per persoon, inclusief een voucher ter waarde van €5,00 die kan worden ingewisseld voor de aanschaf van Zeeuwsche Zoute. Houd er rekening mee dat de voucher niet contant kan worden ingewisseld.

Productie

Hoe maken jullie Zeeuwsche Zoute?

We hebben op onze website een uitgebreide uitleg van hoe het zieden van zout in zijn werk gaat.

Waarom is Zeeuwsche Zoute duurder dan bijvoorbeeld zout uit de supermarkt?

Het antwoord is heel eenvoudig, wij maken het zout op ambachtelijke wijze en dat kost meer tijd, aandacht en arbeid. Maar daar krijg je wel de unieke smaakbeleving en een puur en eerlijk product voor terug.

Waarom gebruiken jullie water uit de Oosterschelde om Zeeuwsche Zoute te produceren?

Het is een bewuste keuze om water uit de Oosterschelde te halen: het is Nederlands grootste beschermde natuurpark en Europa’s schoonste zeewater. Toch filteren we ons water nog extra om microvervuiling tegen te gaan. Dit garandeert dat we een zo puur mogelijk product maken. Om de vervuiling van buitenaf tegen te gaan, zieden we ons zout in een gesloten omgeving die voldoet aan alle eisen van de voedsel- en warenautoriteit. Dit in tegenstelling tot open zoutpannen die je bijvoorbeeld rond de Middellandse Zee tegenkomt.

Wat is er precies ‘ambachtelijk’ aan de manier waarop jullie zout produceren?

Een eeuwenoude traditie hebben we nieuw leven in geblazen: wij zieden ons zout met de hand. Het proces van water tot zoutkristal duurt 3 dagen. Tijdens het zoutzieden scheppen wij het calcium er met de hand uit. Dit geeft de unieke, zachte smaak aan ons zout en maakt het een ultieme smaakversterker waardoor je minder zout gaat gebruiken. Calcium maakt zout hard en geeft een bittere smaak.

Met welke leveranciers werken jullie samen?

Voor de Zeeuwsche Zoute varianten waar producten aan zijn toegevoegd, bijvoorbeeld wakame en zeekraal, werken wij met lokale leveranciers die wij een eerlijke prijs voor hun producten willen betalen. Dit is een duurzame oplossing en hierdoor kunnen wij een 100% Nederlands product garanderen van de beste kwaliteit.

Voor de labels van onze zoutmolens en glazen potten werken wij samen met Uniek Etiket en kiezen wij voor FSC® gecertificeerd natuurpapier.

Duurzaamheid

Wat doen jullie in het kader van duurzaamheid?

We willen een mooi product maken, maar willen dat ook met aandacht voor de wereld om ons heen doen. We produceren ons zout zoveel mogelijk met pure en hernieuwbare energie van Zeeuwse windmolens. Elk jaar willen we onze CO2-voetafdruk verkleinen voor elke kilogram die we produceren. Daarnaast proberen we onze productverpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken. In 2023 gebruiken voor het maken van ons zout geen fossiele brandstof meer.

Wat doen jullie met de restproducten?

Het gedistilleerde zeewater dat overblijft na het zieden van zout is er geschikt om schoon te maken. Daarom gebruikt Schoonmaak Op Maat (S.O.M.) uit Zierikzee het restwater om ramen mee te wassen. Het calcium wordt gebruikt voor de productie van zeep en shampoo door The Dutch Soap Company.

Kost het niet heel veel fossiele energie om zout te produceren?

Nee. Om ons zout te maken koken we eerst zeewater uit de Oosterschelde in. Het zoute water wordt zo nog zouter, we noemen dit Oosterschelde brijn. Dit indampen gebeurt met een speciaal apparaat dat op groene stroom en onder vacuüm het water verdampt. Door het vacuüm kookt het water bij een veel lagere temperatuur. Is het juiste zoutgehalte bereikt? Dan pompen we de brijn naar de zoutpannen voor de volgende stap in het proces.

Overig

Hebben jullie inspiratie voor het gebruik van Zeeuwsche Zoute in de keuken?

We hebben op onze website een uitgebreid aanbod van recepten.