Zeeuwsche Zoute | Zout uit de Oosterschelde

Een oeroud product in een nieuw jasje

Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen en in de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. Zoutziederij Zeeuwsche Zoute ® blaast deze oude traditie na een aantal jaar van onderzoek weer nieuw leven in. Nieuwe varianten van het oeroude product zijn nu verkrijgbaar: puur en gerookt. Binnenkort verkrijgbaar: in combinatie met zeewier en kruiden.

Nieuw! Zeeuwsche Zoute is nu ook officieel een Zeker Zeeuws Streekproduct!

Bekijk onze producten

PUUR ZOUT UIT PUUR WATER

Zeeuwsche Zoute vindt zijn oorsprong in het vissersdorp Bruinisse op Schouwen-Duiveland, gelegen aan het grootste nationale park van Nederland, de Oosterschelde. Het is een van de beste plekken om het water te pompen. De nabijgelegen zandplaten, oester- en mosselbanken zuiveren het water en zorgen er zo voor dat we het helderste en schoonste water uit de Oosterschelde bij binnenkomend tij kunnen pompen. Daarnaast pompen we het water door ultra fijne filters om zoveel mogelijk microplastics uit het water te halen.

Meer over de locatie

DE ZEEUW ACHTER DE ZOUTE

Christian Clerx is geboren en getogen in Zeeland en de initiatiefnemer van Zeeuwsche Zoute: “In de zomer van 2018 ben ik in het weekend vanuit mijn ouderlijk huis met een jerrycan naar de dijk gegaan om met het water uit de Oosterschelde zout te gaan maken.” Nu produceert Zeeuwsche Zoute rond de 200 kilo zout per maand en wordt het gebruikt door diverse (sterren) restaurants.

Lees ons verhaal

Wist je dat

...Het proces van inkoken tot het feitelijk zout vormen zeker vier dagen kan duren.