Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen. In de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. Zoutziederij Zeeuwsche Zoute ® blaast deze oude traditie na een aantal jaar van onderzoek weer nieuw leven in. Nieuwe varianten van het oeroude product zijn nu verkrijgbaar: Puur, Gerookt en in combinatie met Zeekraal, Wakame en Zwarte Knoflook.
Zeeuwsche Zoute is een officieel Zeker Zeeuws Streekproduct, Beste noviteit op de Foodbeurs van 2021, Streekproducent van het Jaar 2022 en is de PublieksWinnaar van de Zeeuwse PioniersPrijs 2021. Sinds 2024 zijn onze zwarte knoflook en zwarte peper SKAL-gecertificeerd.
Zeeuwsche Zoute vindt zijn oorsprong in het vissersdorp Bruinisse op Schouwen-Duiveland, gelegen aan het grootste nationale park van Nederland, de Oosterschelde. Het is een van de beste plekken om het water te pompen. De nabijgelegen zandplaten, oester- en mosselbanken zuiveren het water en zorgen er zo voor dat we het helderste en schoonste water uit de Oosterschelde bij hoog tij kunnen pompen. Daarnaast pompen we het water door ultra fijne filters om zoveel mogelijk microplastics uit het water te halen.
Meer over de locatieChristian Clerx is geboren en getogen in Zeeland en de initiatiefnemer van Zeeuwsche Zoute: “In de zomer van 2018 ben ik in het weekend vanuit mijn ouderlijk huis met een jerrycan naar de dijk gegaan om met het water uit de Oosterschelde zout te gaan maken.” Nu produceert Zeeuwsche Zoute rond de 800 kilo zout per maand en wordt het gebruikt door diverse (sterren) restaurants.
Lees ons verhaal