fbpx
dinsdag 16 maart 2021

Witlofschotel met aardappelpuree

Nu we toch weer wat koudere dagen hebben is een witlofschotel een heerlijk gerecht. Een AVG (aardappel-vlees-groente) recept net op een andere manier. De aardappelpuree en bechamelsaus maken het helemaal af. Natuurlijk mag onze Zeeuwsche Zoute Puur ook niet ontbreken voor een ideale smaaksensatie.

Voor dit recept heb je een ovenschaal, oven, stamper en garde nodig.

Wil je variëren in de smaken van Zeeuwsche Zoute? Dit recept is ook heerlijk met Zeeuwsche Zoute Gerookt!

Witlofschotel Zeeuwsche Zoute

Personen

4

Niveau

gemiddeld

Tijd

25 minuten (Bereidingstijd) + 20 minuten (Oventijd)

Bereidingswijze

Voorbereiding

Begin met het voorverwarmen van de oven op 220 °C, zodat je jouw ovenschaal er straks zo in kan schuiven. Schil ondertussen de aardappels en kook deze in ongeveer 15 minuten gaar. Giet de aardappels af en stamp ze tot een puree. Voeg vervolgens de crème fraîche, boter en een scheutje melk toe. Breng de puree verder op smaak met wat peper en Zeeuwsche Zoute Puur. Halveer de stronken witlof en haal het witte harde deel uit de stronk. Kook de witlof voor 5 minuten, giet af en laat het goed uitlekken.

Bechamelsaus

Nu gaan we verder met het maken van de bechamelsaus. Smelt hiervoor 20 gram boter in een steelpan samen met 20 gram bloem. Laat het op laag vuur 3 minuten garen. Giet al roerend met een garde, beetje bij beetje de melk toe. Voeg 50 gram belegen kaas toe en blijf ongeveer 3 minuten roeren totdat het een romige saus wordt. Breng de bechamelsaus op smaak met Zeeuwsche Zoute Puur en peper.

Ovenschaal klaarmaken

Tijd om de ovenschaal klaar te maken. Beboter de ovenschaal en spreid de aardappelpuree in de schaal. Wikkel om ieder stronkje witlof een plakje ham en leg de rolletjes op de puree. Schenk de bechamelsaus erover heen en bestrooi deze met de overige 50 gram kaas. Zet de ovenschaal in de oven en bak voor ongeveer 20 tot 25 minuten.

TIP: Gebruik voor de laatste paar minuten de grill stand voor een heerlijk krokant kaas korstje!

Haal de ovenschaal uit de oven en geniet van het lekkere recept.

Eet smakelijk!

Wil je het diner afmaken met een heerlijk dessert? Maak de Oreo-Tiramisu! Heb jij nog een recept met Zeeuwsche Zoute die wij echt moeten delen? Stuur je recept op naar info@zeeuwschezoute.nl en wellicht zie jij jouw recept wel voorbij verschijnen.