fbpx
donderdag 6 augustus 2020

Waarom je iets meer betaalt voor ons zout

Af en toe krijgen wij vragen over de kosten van ons zout, want voor het gemiddelde potje zout dat in de supermarkt verkrijgbaar is betaal je minder. In deze blogpost leggen we je graag uit waarom je voor ons zeezout iets meer betaalt en waarom ook jij dat ervoor wil uitgeven. Een ding is zeker: er is zeker geen hoge marge voor ons.

Zoutzieden is een eeuwenoud ambacht
Zoutzieden is een ambacht dat al in de middeleeuwen in Zeeland gedaan werd. Sterker nog: het was een belangrijke pijler van de lokale economie. Destijds ging het winnen van zout er iets anders aan toe (turf werd verbrand en wat er overbleef was zogenaamd ‘selzout’), maar het woord ‘ambacht’ zegt het al: het was handwerk. 

Het oude ambacht in een nieuw jasje
Aangezien wij met Zeeuwsche Zoute het oude ambacht nieuw leven in willen blazen (waarbij we zeker geen turf verbranden om het te winnen), is het voor ons een bewuste keuze om het zout wederom voornamelijk met de hand te zieden. Er zijn jaren van onderzoek verricht om het zout op zo’n manier te produceren dat het een fantastische structuur, smaak en witte kleur heeft, maar tegelijkertijd ook op een zo’n ecologisch mogelijke manier geproduceerd wordt. 

Het productieproces
Hoe dat productieproces er précies uitziet gaan we niet verklappen, maar we geven je wel een idee op deze pagina. Bepaalde handelingen om tot ons zout te komen kunnen niet overgenomen worden door een machine, waardoor Zeeuwsche Zoute een echt ambachtelijk product is en het tijd kost om het te maken. Dit proberen we zowel op onze website, als op onze (luxe) verpakking goed terug te laten komen, zodat jij weet waarom je iets meer betaalt voor ons zout. 

Proef het verschil
Daarnaast zeggen we vaak tegen mensen: proef verschillende soorten (zee)zout maar eens naast elkaar. Tafelzout met toegevoegd jodium, zeezout uit de Middellandse Zee, Himalaya zout… Zodra je dit naast Zeeuwsche Zoute proeft, begrijp je beter dat zout wel degelijk een andere smaaksensatie kan hebben. Veel mensen die Zeeuwsche Zoute gebruiken, omschrijven dat het zout heerlijk wegsmelt in je mond en een fantastische smaakversterker is, waar je minder van nodig hebt (in vergelijking met andere zouten). Lees maar eens de recensies op Facebook, of wat patissier Job van Berkel van ons zout vindt. 

Dichtbij de bron
Een andere reden om ons zout te gebruiken is natuurlijk het feit dat het van dichtbij komt. Er zijn geen vrachtschepen of vliegtuigen nodig om aan ons zout te komen. Hiermee is Zeeuwsche Zoute een aanzienlijk milieuvriendelijkere keuze dan het zout dat uit het Middellandse Zee gebied komt of zelfs uit de Himalaya. Zeeuwsche Zoute maakt gebruik van groene energie en we zijn ons productieproces zo aan het inrichten dat we circulair kunnen produceren. Op dit moment is het zout verkrijgbaar via de webshop en verschillende verkooppunten.

En zeg nou zelf: het is toch hartstikke leuk om zeezout van Nederlandse bodem te kunnen gebruiken? Bovendien is het een ontzettend leuk én smaakvol cadeau of souvenir.  

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Dan kan je altijd een mail sturen naar info@zeeuwschezoute.nl.