Onze zoutproducten, waaronder de varianten met wakame, zeekraal of zwarte knoflook, zijn natuurlijke producten zonder toegevoegde suikers, vetten of conserveringsmiddelen. Omdat we geen gezondheidsclaims doen en de toevoegingen slechts in zeer kleine hoeveelheden aanwezig zijn (minder dan 15%), is een voedingswaardetabel volgens de Europese wetgeving niet verplicht. Zout blijft natuurlijk gewoon… zout.
Omdat de voedingswaarde van zout miniaal is, heeft de Europese Unie besloten dat voor (zee-)zout een uitzondering geld voor wat betreft vermelding van de voedingswaarde. Dit is bepaald in de norm EU 1169/2011. In sectie B staat vermeld welke producten vrijgesteld zijn, nummer 5 zijn zout en zoutvervangers.
We winnen ons zout uit het zeewater van de Oosterschelde dat voldoet aan onze strengen kwaliteitseisen. Al het water dat we oppompen en waar we zout van maken filteren we door een filter van 1 micron. Deze verwijdert kleine deeltjes als zand, vuil en organische elementen uit het water. Verder wordt het water regelmatig geanalyseerd door een extern laboratorium. Van al het zout dat we verkopen is de grondstof dus “Oosterschelde-water”. Ons zout wordt regelmatig geanalyseerd op de hoeveelheid van volgende metalen en mineralen: Sodium (Na), Calcium (Ca), Magnesium (Mg), Potassium (K), Strontium (Sr), Boron (B), Bromine (Br), Sulphur (S), Lithium (Li), Beryllium (Be), Barium (Ba), Titanium (Ti), Vanadium (V), Chromium (Cr), Manganese (Mn), Iron (Fe), Cobalt (Co), Nickel (Ni), Copper (Cu), Zinc (Zn), Aluminium (Al), Silicon (Si), Arsenic (As), Antimony (Sb), Tin (Sn), Cadmium (Cd), Selenium (Se), Molybdenum (Mo), Mercury (Hg), Phosphorus (P), Phosphate (PO4), Lead (Pb), Iodine (I), Tungsten (W), Scandium (Sc), Lanthanum (La).
We krijgen ook regelmatig de vraag waarom Zeeuwsche Zoute nog geen biologisch keurmerk heeft. Dat heeft een simpele reden: zout kan op dit moment nog niet biologisch gecertificeerd worden. Op Europees niveau wordt er wél gewerkt aan regelgeving om dit in de toekomst mogelijk te maken. Dat neemt niet weg dat we al duurzaam produceren én gebruikmaken van biologische ingrediënten waar het kan. Zo zijn bijvoorbeeld onze zwarte knoflook en wakame beide wel biologisch gecertificeerd.