fbpx
dinsdag 23 maart 2021

Oosterscheldekreeft met Zeeuwsche Zoute Zeekraal

Aanstaande donderdag, 25 maart 2021, is het weer zover! Dan begint het kreeftenseizoen en dat betekent dat we weer kunnen genieten van de overheerlijke Oosterscheldekreeft. En wat is er nu lekkerder dan deze kreeft op smaak brengen met zout uit precies datzelfde water? Je begrijpt: dit recept maken we met onze Zeeuwsche Zoute! En niet zomaar een variant. Dit keer is het de beurt aan onze nieuwste smaak met Zeekraal.

Voor dit recept gebruiken we een kreeft die al gekookt is.

Foto van Oosterscheldekreeft recept

Personen

2

Niveau

makkelijk

Tijd

30

Bereidingswijze

Voorbereidingen treffen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een grote pan met water op het vuur en breng aan de kook. Doe vervolgens de krieltjes in de pan en kook deze in de schil gedurende 15 minuten. Snijd ondertussen de rode peper fijn en pers de knoflook. Meng vervolgens de boter met olijfolie, uitgeperste knoflooktenen, rode peper en een flinke snuf Zeeuwsche Zoute Zeekraal.

Oosterscheldekreeft halveren

Pak vervolgens de Oosterscheldekreeft erbij en leg deze op een snijplak. Haal de scharen los en leg de staart plat neer. Met een scherp mes steek je de punt in de kop, op de plek waar je het kruis ziet. Druk het mes met kracht naar beneden, richting de ogen. Doe nu hetzelfde, maar dan de andere kant op, richting de staart. Als het goed is, is je kreeft nu volledig gehalveerd. (Tip: bekijk een video op Youtube)

Verwijder de maag bij de kop en het darmkanaal, dit voorkomt een bittere smaak. Geef een paar stevige tikken op de scharen zodat deze opengaan. Je kunt eventueel ook een notenkraker gebruiken als je dit makkelijker vindt. Vet een ovenschaal licht in met olijfolie en leg de kreeft hier met het vlees naar boven in.

Grillen in de oven

Giet de aardappelen af en snijd deze doormidden. Doe deze in een andere, licht ingevette ovenschaal. Bestrijk de kreeft royaal met de boter en doe ook wat boter op de krieltjes. Zet beide ovenschalen in het midden van de voorverwarmde oven. Zet de oven op de grillstand en verwarm beiden ongeveer 5 minuten totdat de boter goed gesmolten is en de aardappelen een krokant laagje hebben gekregen. (Houd je gerecht goed in de gaten!)

Snijd ondertussen de baby Romainesla in grove stukken en snijd de cherrytomaten in vieren. Doe dit in een kom en breng op smaak met zwarte peter, Zeeuwsche Zoute Zeekraal en goede olijfolie. Voeg naar smaak nog andere ingrediënten toe aan de salade. Snijd de citroen in partjes.

Smullen maar

Haal je gerechten uit de oven, verdeel over twee borden en serveer samen met de salade en partjes citroen. Eet smakelijk!

Ben je op zoek naar nog meer culinaire inspiratie? Probeer bijvoorbeeld ook eens onze crostini met ansjovis.

Heb jij een lekker recept met Zeeuwsche Zoute die we eens moeten maken? Stuur deze dan in via info@zeeuwschezoute.nl en wie weet vind je jouw recept terug op onze blog!