fbpx
woensdag 13 december 2023

Kerstklassieker Beef Wellington met Zeeuwsche Zoute Zwarte Knoflook

Kerst staat alweer voor de deur en wat hebben wij daar een zin in! Gezelligheid en samen zijn met familie en vrienden. Wat daarbij hoort is natuurlijk lekker uitgebreid koken. Een klassieker die wat ons betreft niet mag missen tijdens jouw kerstdiner is de Beef Wellington. Wij maken deze extra lekker met Zeeuwsche Zoute Zwarte Knoflook en Zeeuwsche Zoute Zwarte Peper

Personen

6

Niveau

gemiddeld

Tijd

1 uur 30 minuten

Bereidingswijze

Het middelpunt van dit recept is het vlees. Dat is dan ook waar we bij dit recept mee beginnen. Je dept het vlees droog met keukenpapier. Hierna bestrooi je het stuk vlees royaal met Zeeuwsche Zoute Zwarte Knoflook en Zeeuwsche Zoute Zwarte Peper.

Verwarm dan de oven voor op 200 graden Celsius en smelt de helft van de boter in een koekenpan. In de koekenpan bakje het vlees rondom bruin. Doe dit op een redelijk laag vuur, zodat het niet te snel gaat. Snij ondertussen de champignons klein. Wanneer het vlees goed gebruind is, leg je het op een bord om af te koelen.

In de pan waar je net het vlees uitgehaald hebt, doe je nu de rest van de boter met de champignons, paddestoelen, sjalotten en tijm. Breng dit mengsel eventueel ook op smaak met Zeeuwsche Zoute Zwarte Peper of Zeeuwsche Zoute Zwarte Knoflook.

Wanneer de champignons geslonken zijn en het meeste water is verdampt leg je een stuk vershoudfolie klaar op het aanrecht. Ga voor een stuk van ongeveer 30 x 40 cm. Hier leg je de plakken serranoham op, laat deze een beetje overlappen. Verdeel hier het champignonmengsel overheen en leg de ossenhaas erop. Rol dan de ham met behulp van de vershoudfolie strak om het stuk vlees, zodat er geen lucht meer tussen zit.

Dan is het tijd om aan de slag te gaan met het bladerdeeg. Rol dit uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Neem het vlees uit het vershoudfolie en leg in het midden van het bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg eromheen dicht en laat hierbij de randen 1 cm overlappen. Het overige deeg snij je af. Hier kan je later vormpjes mee maken voor aan de bovenkant. Druk de randen goed aan en draai de Beef Wellington om, zodat de naad niet meer zichtbaar is.

Splits het ei. Het eiwit wordt niet gebruikt in dit recept. Klopt de dooier los en bestrijk hiermee de bovenkant van de Beef Wellington. Steek dan de kernthermometer in het midden van het vlees en zet in de oven. Dit moet voor ongeveer 35 minuten of totdat de thermometer 50 graden Celsius aangeeft.

Neem de bakplaat uit de oven en laat de Beef Wellington onder aluminiumfolie een paar minuutjes afkoelen. Zet de Beef Wellington in zijn geheel op tafel voor iedereen om te bewonderen en snijd er aan tafel dikke plakken van. Tip: Hoe scherper het mes, hoe mooier de plakken in tact blijven.

Wij kunnen niet wachten om dit deze kerst te bereiden! Maak deze gang compleet met zoete aardappelfriet met parmezaan en Zeeuwsche Zoute Puur.

Heb jij nog een recept waar Zeeuwsche Zoute in verwerkt zit? Laat het ons weten via info@zeeuwschezoute.nl. Wie weet zie je jouw recept binnenkort terug. Uiteraard mag je ons ook op Instagram taggen of een privébericht sturen.

Fotocredit: iStock – bhofack2