fbpx
woensdag 23 maart 2022

Bisque van Oosterscheldekreeft met Zeeuwsche Zoute Zeekraal

Op donderdag 31 maart gaat het kreeftenseizoen weer officieel van start. Om dit te vieren delen we alvast het recept voor een verrukkelijke bisque van kreeft met jullie. Uiteraard kun je deze Franse schaaldierensoep met alle soorten kreeft maken, maar wij kozen natuurlijk voor de Zeeuwsche variant. Wat past er beter bij kreeft uit de Oosterschelde dan Zeeuwsche Zoute Zeekraal?

Bisque met creme fraiche

Personen

4

Niveau

gemiddeld

Tijd

1,5 uur

Bereidingswijze

  1. Schil en hak de sjalotten, selderij en wortelen grof en schil en plet de knoflookteentjes.
  2. Gebruik een scherp mes om de kreeftenstaarten over de lengte te halveren. Verwijder de donkere draad aan de buitenzijde (het darmkanaal), maar laat het vlees in de schaal zitten. Spoel de kreeft af onder koud water.
  3. Smelt de boter in een grote hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de kreeftenstaarten toe en bakt tot ze een helderrode kleur krijgen, dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten.
  4. Voeg de gehakte sjalotten en selderij, de grof gesneden wortelen en de geplette knoflookteentjes toe en bak deze 7 tot 8 minuten mee op middelhoog vuur tot de groente zacht is.
  5. Voeg de cognac of sherry toe aan de groente en kreeftenstaarten en breng aan de kook. Kook het geheel 3 tot 5 minuten en voeg daarna de tomatenpuree, de bouillon en de dragon toe aan het mengsel. Draai het vuur laag en laat 20 tot 25 minuten sudderen.
  6. Zeef de soep door een fijnmazige zeef en doe de overblijfselen van de groente, de schalen en het kreeftenvlees in een blender tot er een gladde massa ontstaat. Doe de soep en de gladde massa allebei terug in de pan. Breng de soep opnieuw aan de kook en laat 10 minuten koken.
  7. Zeef de bisque opnieuw in een fijnmazige zeef met een kaasdoek om te voorkomen dat er stukjes schaal in de soep terecht komen. Druk de restanten aan met een houten lepel zodat al het vloeistof door de zeef gaat.
  8. Doe de gezeefde soep terug in de pan. Voeg de room toe en breng zachtjes aan de kook. Klop de maizena op in het water en voeg toe aan de soep. Kook de soep totdat deze de gewenste dikte heeft bereikt. Garneer de soep met de crème fraîche.

Tip van de redactie: heb je geen kaasdoek? Gebruik dan een schone theedoek of een kussensloop.

Benieuwd wat je nog meer kunt maken met kreeft uit de Oosterschelde? Probeer eens Oosterscheldekreeft uit de oven

Heb jij een lekker recept met Zeeuwsche Zoute dat we eens moeten maken? Stuur deze dan in via info@zeeuwschezoute.nl en wie weet vind je jouw recept terug op onze blog!

Credit fotoheader: iStock – Ihor Smishko