fbpx
dinsdag 28 juli 2020

Zeeuwse Bolus met Zeeuwsche Zoute

Jikkemienen, drollen… De Zeeuwen hebben meerdere namen voor hun bolus. Een Zeeuwse bolus is een gesuikerd broodje dat oorspronkelijk afkomstig is uit de provincie Zeeland, met wortels in Spanje en Portugal. Leuk weetje is dat de bolus op ieder Zeeuws eiland anders is. In Clinge zijn ze vrij licht van kleur. In Middelburg en Goes zijn ze donkerder en in Zierikzee bijna zwart. Wil je zelf een Zeeuwse Bolus bakken? Vandaag delen wij het recept van Bakkerij van Meijel, dat afgelopen weekend in het Algemeen Dagblad stond, met jullie. Uiteraard niet compleet zonder Zeeuwsche Zoute!

Personen

10

Niveau

gemiddeld

Tijd

2 uur

Bereidingswijze

  • Doe de bloem, gist en melk in een kom. Mix met een mixer met deeghaken gedurende drie minuten op de laagste stand. Mix vervolgens nog twee minuten op de tweede stand.
  • Voeg Zeeuwsche Zoute, witte basterdsuiker en boter in stukjes toe. Mix weer drie minuten op de laagste stand. Mix nog drie minuten op de tweede stand tot een samenhangend deeg.
  • Bestuif je werkblad met bloem. Leg het deeg erop en verdeel in 10 stukjes van circa 65 gram. Rol de stukjes op tot bolletjes, door je hand er losjes op te leggen en een draaiende beweging te maken.
  • Bestrooi het werkblad ruim met de donkere basterdsuiker. Rol de bolletjes in de suiker met je handen tot dunne ”kroketten” van ongeveer 55 centimeter lang.
  • Neem een uiteinde tussen de duim en wijsvinger en rol op tot bolussen (in een spiraal). Zorg ervoor dat de uiteinden aan de onderkant komen en leg de ringen strak naast (en niet op) elkaar.
  • Leg de bolussen zo ver mogelijk van elkaar af op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat afgedekt met een droge theedoek 1,5 uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 225 graden.
  • Bak de bolussen in circa 8-10 minuten goudbruin en gaar.

Sta jij graag in de keuken en heb jij een recept waar Zeeuwsche Zoute goed bij past? Stuur een mail naar info@zeeuwschezoute.nl en wie weet wordt het binnenkort in onze blog geplaatst!