fbpx
dinsdag 5 december 2023

Zeeuwsche Zoute wint Duurzaam Ondernemen Prijs Schouwen-Duiveland

We zijn trots en blij verrast met de Duurzaam Ondernemen Prijs van de gemeente Schouwen-Duiveland. We voelen ons vereerd door deze erkenning en zien het als een aanmoediging om ons streven naar innovatie en duurzaamheid voort te zetten. We zijn bij Zeeuwsche Zoute altijd bezig met vernieuwing. We willen bedrijven in de regio aansporen om duurzame oplossingen te omarmen om Schouwen-Duiveland circulair en duurzamer te maken.

Het prijswinnende initiatief: H2O-station

Een van de restproducten van het zoutziedproces is gedemineraliseerd Oosterscheldewater. Dit water is bijvoorbeeld erg geschikt om mee schoon te maken. Het idee van het ‘H2O-station’ bij Zeeuwsche Zoute houdt in dat bedrijven in de gemeente gedemineraliseerd water kunnen ophalen, vergelijkbaar met een tankstation, om zo efficiënter water te gebruiken en onnodige kilometers te vermijden. Op dit moment loopt er een pilot met schoonmaakbedrijf Schoon op Maat (S.O.M.), het initiatief is succesvol en met het gewonnen geld gaat Zeeuwsche Zoute het project vanaf januari 2024 opschalen. Zo kunnen veel meer bedrijven op Schouwen-Duiveland op een laagdrempelige manier gebruik maken van het gedemineraliseerde water. Het oordeel van de jury:

[…] Er is een sterke focus op duurzaamheid en innovatie en Zeeuwsche Zoute is sterk op zoek naar samenwerking buiten de eigen branche op lokaal niveau. Het heeft een positieve impact binnen de gemeente Schouwen-Duiveland.

Over de Duurzaam Ondernemen Prijs

Stichting Natuur- en Milieueducatie Schouwen-Duiveland (NME SD) streeft ernaar om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen, met als uiteindelijk doel om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn. Ze willen investeren in de bevordering van biodiversiteit, het stimuleren van de circulaire economie en het aanpassen aan de veranderingen in het klimaat op Schouwen-Duiveland. Om ondernemers aan te moedigen om samen te werken aan een of meerdere van deze uitdagingen, organiseert de energiecoöperatie Energie Werkt Schouwen-Duiveland en NME SD, in opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland, dit jaar voor de derde keer op rij de Duurzaam Ondernemen Prijs.

Op naar een circulaire toekomst

Daarnaast heeft Zeeuwsche Zoute zich gecommitteerd aan een ambitieus duurzaamheidsdoel: in 2024 wil Zeeuwsche Zoute de zoutziederij volledig transformeren naar een circulair productieproces. Dit is een belangrijke stap in de inzet voor een groenere toekomst. Met een nieuw bedrijfspand dat vanaf begin 2024 in gebruik wordt genomen zet het bedrijf hierin een grote stap.