fbpx
maandag 1 februari 2021

Zeeuwsche Zoute start samenwerking met lokale glazenwassers

S.O.M.

Sinds het begin van dit jaar werken wij samen met de onderneming Schoonmaak Op Maat (S.O.M.) uit Zierikzee om het weggooien van restproducten tegen te gaan. Een van de restproducten die overblijft tijdens het zoutzieden is gedestilleerd zeewater uit de Oosterschelde. Doordat dit water geen kalk bevat, is het perfect om glazen mee te wassen.

Restproducten
Wij vinden duurzaamheid erg belangrijk en daarom willen wij uiteindelijk volledig circulair produceren. Hierdoor wordt voortdurend gekeken hoe bepaalde restproducten van het zoutproces anders kunnen worden ingezet, zodat deze niet weggegooid hoeven te worden. Hierdoor is een samenwerking ontstaan met S.O.M. Het glazenwassers-/schoonmaakbedrijf zal vanaf nu ons gedestilleerde water gebruiken voor telebewassing.

SOM - Gedestilleerd water

Productie
Gedestilleerd water is ideaal voor glazenwassers. De nieuwe samenwerking zal er daarom ook voor zorgen dat het restproduct wordt hergebruikt als hoogwaardig product in het schoonmaakbedrijf. Nadat het water bij vloed uit de wateren bij Bruinisse is gepompt, wordt het extra gefilterd in onze loods op onder andere microplastics. Vervolgens wordt het water in de kookketel verwarmd totdat het zeewater is verdampt en de juiste zoutgehalte is bereikt. Dit zout wordt daarna in kleinere, open zoutpannen overgebracht. De verwarming hiervan gebeurd met 100% Zeeuwse groene (wind) energie totdat het zoute water is omgetoverd tot zoutkristallen. Nadat al deze stappen zijn doorlopen, worden de kristallen zorgvuldig uit de pannen geschept en vervolgens gedroogd in de ovens. Het water dat overblijft na het verwarmen in de kookketel is het restproduct waar de glazenwassers uiteindelijk mee werken.

Duurzaam product
Wij zijn al even druk bezig met stappen richting een duurzaam productieproces. Wij bieden al een duurzame zoutmolen aan. Deze molen is opgebouwd met een houder van glas en een volledig biologisch afbreekbare dop gemaakt van maïs. De verpakking is op een duurzame manier gemaakt en kan ook weer biologisch afgebroken worden. Ben je benieuwd geworden naar de zoutmolen? Bekijk deze dan hier.

Meer informatie over het gehele productieproces kan je hier vinden. Ben je ook benieuwd geworden naar al onze producten? Kijk dan eens in onze online shop.