fbpx
maandag 27 juli 2020

Zeeuwsche Zoute nu ook verkrijgbaar in een volledig recyclebare zoutmolen

Zeeuwsche Zoute Molen Glas

Vanaf vandaag kun je ons zeezout ook in een handige zoutmolen bestellen in de webshop. De molens zijn gemaakt van glas en volledig biologisch afbreekbaar bioplastic. Zeeuwsche Zoute is daarmee de eerste die dit op de Nederlandse markt brengt en zet hiermee de eerste stappen in haar missie om duurzaam en op termijn volledig circulair te produceren. Eerder was het zout, gewonnen uit de Oosterschelde, al te verkrijgen in een luxe cadeauverpakking en een glazen pot. 

Glazen zoutmolen met maïsdop
De zoutmolen is opgebouwd uit een glazen houder en een speciale dop die gemaakt is van bioplastic. Hiermee bestaat de verpakking dus voornamelijk uit natuurlijke grondstoffen. De dop van deze zoutmolen is gemaakt van maïs. Hierdoor is de verpakking op een duurzame manier gemaakt en kan deze ook weer biologisch afgebroken worden. Het speciale design van het maalsysteem zorgt ervoor dat de zoutkristallen van Zeeuwsche Zoute perfect fijn worden gemalen. De maïsdop kan bij het plastic afval en de houder mag naar de glasbak.

Beeld: Sandra Schimmelpennink

 

De oorsprong van Zeeuwsche Zoute
Het pure zeezout van Zeeuwsche Zoute wordt gewonnen uit de Oosterschelde en bestaat dus voor 100% uit Zeeuwse grondstoffen. Bij het vissersdorp Bruinisse wordt het water waar dit zout vandaan komt opgepompt. Het water wordt allereerst gezuiverd door natuurlijke factoren, zoals mossels, oesters en zandplaten. Ten slotte wordt het water door ultrafijne filters geperst en in een gesloten omgeving in zoutpannen ondergebracht. Dit proces zorgt ervoor dat er niks van het zout of de smaak verloren gaat, hierdoor ontstaat er een ongekende zoutkwaliteit. Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen. In de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. Zeeuwsche Zoute blaast deze oude traditie nu weer nieuw leven in. Zeeuwsche Zoute is ook houder van het Zeker Zeeuws® certificaat daarmee een officieel erkend Zeeuws streekproduct.

De molen is te verkrijgen voor €4,95 in de varianten Puur en Gerookt en kan vanaf nu besteld worden in de webshop van Zeeuwsche Zoute. Naast dat de nieuwste productlijn van Zeeuwsche Zoute handig is voor gebruik in de keuken, is het ook interessant voor restaurants en hotels die de molens op tafel kunnen zetten en op deze manier puur zeezout uit Nederland aan hun gasten kunnen bieden.

Beeld: Sandra Schimmelpennink