fbpx
dinsdag 29 december 2020

Witte chocolade champagne truffels met Zeeuwsche Zoute

Vandaag hebben we een feestelijk nieuwjaarsrecept voor je van foodblogger en winnaar van Heel Holland Bakt 2013: Rutger van Rutger Bakt. Heb je het gehad met oliebollen eten op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag en ben je opzoek naar een hapje die net zo feestelijk is, maar toch wel totaal anders? Zoek dan niet verder, want deze champagne truffels met witte chocolade en Zeeuwsche Zoute zijn perfect voor de gelegenheid! Maak jij ze ook voor de jaarwisseling? Laat het ons weten via Instagram of Facebook (@zeeuwschezoute).

Foto’s: Erik Spronk

Personen

12

Niveau

gemiddeld

Tijd

120 min.

Bereidingswijze

  • Snijd het halve vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe zowel het merg als het stokje samen met de slagroom, suiker en een snufje Zeeuwsche Zoute in een steelpan en breng langzaam aan de kook. Wanneer het mengsel kookt zet je het vuur uit en blijf je roeren tot alle suiker is opgelost. Dek dan de pan af met vershoudfolie en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Verwijder het vanillestokje uit de room. Klop de boter in enkele minuten luchtig op en voeg geleidelijk het room mengsel toe en blijf doorkloppen. Het mengsel moet uiteindelijk dun en glad genoeg zijn om goed te kunnen spuiten. Is het te dun, plaats het dan 10-15 minuten in de koelkast en klop daarna verder. Is het mengsel geschift, verwarm de kom dan kort au bain-marie of verwarm de kom met een haarfohn en klop het mengsel vervolgens verder. Klop aan het eind de marc de champagne door de truffelvulling.
  • Bekleed een plaat of schaal met bakpapier en doe de vulling in een spuitzak met gladde spuitmond van ongeveer één centimeter. Spuit langwerpige truffels op het bakpapier. Eventueel kun je ook met twee theelepels hoopjes maken van de vulling. Zet de plaat met gespoten truffels minimaal 1 uur (langer mag) in de diepvries.
  • Doe het witte-chocoladeschaafsel in een platte schaal en zorg dat de gesmolten chocolade in een niet te diepe kom zit. Neem de bevroren truffels uit de diepvries (niet allemaal tegelijk, dan ontdooien ze te snel) en haal ze door de gesmolten chocolade. Dit gaat het best door een stevige houten prikker in de truffel te steken en de truffel daarmee door de chocolade te halen. Zorg dat de hele truffel bedekt is, klop het teveel eraf door met de prikker tegen de zijkant van de kom te tikken. Duw de truffel boven het chocoladeschaafsel van het stokje en bedek de truffel aan alle kanten met schaafsel. Laat enkele minuten in de schaal liggen tot de chocolade hard is. Doe dit met alle truffels.
  • Bewaar de champagne truffels in de koelkast of vries ze in om langer te bewaren. Haal ze voor het serveren op tijd uit de koelkast, zodat de vulling wat zachter kan worden. Serveer er tijdens de jaarwisseling een glas champagne bij en geniet van de feestelijke lekkernij!

Heb jij een lekker recept met Zeeuwsche Zoute die we eens moeten maken? Stuur deze dan in via info@zeeuwschezoute.nl en wie weet vind je jouw recept terug op onze blog!