woensdag 26 maart 2025

Witte asperges met krieltjes, gepocheerd ei en kip uit de oven

Het aspergeseizoen is weer begonnen. Een mooie aanleiding om met deze seizoensgroente een klassiek gerecht op tafel te zetten, in een iets modernere uitvoering. In dit recept worden witte asperges gecombineerd met krieltjes, een zacht gepocheerd ei en malse kipfilet uit de oven. Zeeuwsche Zoute Gerookt geeft een subtiele, diepe smaak aan zowel de kip als de boterdressing. Een uitgebalanceerd voorjaarsgerecht dat eenvoudig te maken is, maar toch bijzonder aanvoelt.

Personen

2

Niveau

Gemiddeld

Tijd

50 minuten

Bereidingswijze

  1. Kipfilet in de oven
    • Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).

    • Leg de kipfilets in een ovenschaal, bestrijk licht met olijfolie en bestrooi met versgemalen peper en Zeeuwsche Zoute Gerookt

    • Bak ca. 20–25 minuten, afhankelijk van de dikte. Laat even rusten en snijd dan in plakken.

  2. Asperges koken
    • Schil de asperges zorgvuldig en snijd de houtige uiteinden af.

    • Kook ze in licht gezouten water in ca. 8–10 minuten gaar. Laat uitlekken.

  3. Krieltjes bereiden
    • Kook de krieltjes in de schil in ca. 15 minuten gaar.

    • Giet af en meng met een klontje boter en een snuf Zeeuwsche Zoute Gerookt.

  4. Eieren pocheren
    • Breng een pan water met een scheutje azijn tegen de kook aan.

    • Breek de eieren één voor één in een kopje.

    • Maak een draaikolk in het water en laat het ei voorzichtig in het midden glijden.

    • Pocheer ca. 3 minuten en haal eruit met een schuimspaan.

  5. Boterdressing maken
    • Smelt de boter op laag vuur.

    • Roer er de mosterd en de witte wijnazijn doorheen.

    • Breng op smaak met peper en een snuf Zeeuwsche Zoute Puur.

  6. Serveren
    • Schik de asperges en krieltjes op het bord. Verdeel de plakjes kipfilet ernaast of erbovenop. Leg het gepocheerde ei in het midden. Lepel de warme boterdressing over het geheel. Werk af met extra zout naar smaak en eventueel wat verse dille.

Sta jij graag in de keuken en heb jij ook een favoriet recept waar Zeeuwsche Zoute goed bij past? Deel het met ons en wie weet wordt het binnenkort in onze blog geplaatst! Neem contact op met de redactie via info@zeeuwschezoute.nl.

Credit header: © iStock – gbh007