donderdag 31 juli 2025

Watermeloen-basilicumgranita met limoen en honing

Deze granita is een frisse zomerse traktatie met een verrassende twist. Dit is een halfbevroren dessert uit Sicilië, gemaakt van water, suiker en smaakmakers zoals fruit of kruiden. Je schraapt het tijdens het bevriezen steeds los met een vork, waardoor het een korrelige, ijzige structuur krijgt. De zoete watermeloen en honing combineren prachtig met de frisheid van limoen en basilicum. Een vleugje Zeeuwsche Zoute Zwarte Peper en een snuf Zeeuwsche Zoute Puur  maken het af. 

Personen

6

Niveau

Makkelijk

Tijd

10 minuten + 3-4 uur in de vriezer

Bereidingswijze

Doe de watermeloen, basilicum, peper, zout, limoensap en honing in een blender. Mix een minuut lang op hoge stand, totdat de basilicum goed is fijngemalen en het mengsel mooi glad is.

Giet het geheel door een fijne zeef in een lage, vriezerbestendige schaal. Zet het in de vriezer en laat het ongeveer twee uur staan.

Haal de schaal eruit en schraap met een vork de eerste ijskristallen los. Zet het terug in de vriezer en herhaal dit proces ieder uur, totdat je een luchtige, korrelige structuur hebt. Meestal duurt dat zo’n drie tot vier keer.

Serveer de granita in koude glazen. Lekker met wat extra basilicum of een stukje watermeloen erbij.

Liever snel klaar? Maak er een slushy van

Doe alle ingrediënten samen met twee kopjes ijs in de blender. Mix tot je een ijzige drank hebt. Schenk in zes glazen en garneer met een blaadje basilicum of een schijfje limoen. Eventueel kun je de randen van de glazen even door zout halen voor een extra kick.

Sta jij graag in de keuken en heb jij ook een favoriet recept waar Zeeuwsche Zoute goed bij past? Deel het met ons en wie weet wordt het binnenkort in onze blog geplaatst! Neem contact op met de redactie via info@zeeuwschezoute.nl.

Credit header: © iStock – nitrub