fbpx
woensdag 16 september 2020

Trifle met brownie en gezouten karamel

Het is weer tijd voor een heerlijk dessert op onze blog! Deze trifle (toetje met lagen) met brownie en gezouten karamel is echt fantastisch, maar je hoeft ons woord er niet op te geloven… Maak ‘m zelf! Het is niet moeilijk, maar het neemt wel even wat tijd in beslag omdat je eerst een brownie en karamelsaus gaat maken, waarna je alles samenvoegt tot een heerlijke trifle. Maak vooral genoeg, want grote kans dat iedereen direct nog een portie wil.

Personen

4

Niveau

gemiddeld

Tijd

60 min.

Bereidingswijze

Brownie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de brownievorm in en bekleed deze met bakpapier. Smelt op laag vuur in een steelpannetje 150 gram van de de boter met 250 gram suiker, de cacaopoeder en een snufje Zeeuwsche Zoute. Haal de pan van het vuur en spatel voorzichtig beetje bij beetje 75 gram bloem toe. Spatel daarna 1 voor 1 de eieren erdoorheen. Giet het mengsel in de brownie vorm en bak in 30-35 minuten gaar. Laat de brownie helemaal afkoelen voordat je deze gaat aansnijden.

Gezouten karamel

Doe 200 gram suiker met het water in een kookpan met een hoge rand (geen koekenpan) en zet deze op een middelhoog vuur. Breng het suikermengsel langzaam aan de kook, tot de suiker een mooie goudkleur begint te krijgen. Pas wanneer de suiker een mooie gouden kleur heeft, ga je met een garde roeren. Voeg vervolgens 125 milliliter slagroom toe. Als je het goed hebt gedaan gaat het geheel flink borrelen en komt het omhoog. Blijf dit nog 1-2 minuten doorroeren tot de karamelsaus dik begint te worden. Haal de pan van het vuur en laat de saus 2-3 minuten iets afkoelen. Voeg dan 75 gram roomboter toe met een flinke snuf Zeeuwsche Zoute en roer dit door de karamelsaus. Schenk je karamelsaus in een klein potje en zet het even aan de kant terwijl je doorgaat met het maken van de trifle.

Samenvoegen in een trifle

Klop de overige 125 milliliter slagroom met twee eetlepels suiker lobbig (niet helemaal stijf). Maak de mascarpone los met een spatel en spatel dan voorzichtig de slagroom erdoorheen. Snijd een derde van de brownie in kleine blokjes. Pak vier glaasjes en maak laagjes brownie, mascarpone mengsel en gezouten karamel. Zorg dat je afsluit met mascarpone en salted caramel. Bestrooi met wat gehakte gesuikerde amandelen en je bent klaar!

Heb jij nog een leuk idee voor een recept met ons zeezout? Laat het ons weten en stuur ons een mail naar info@zeeuwschezoute.nl.