Sommige recepten belanden in onze inbox en zijn gewoon te lekker om niet te delen. Deze tarte tatin met appels uit de tuin van Moedertje Groen en een beetje Zeeuwsche Zoute Puur is er zo eentje.
Achter Moedertje Groen zit Tessa Yanover, natuurgids en schrijver. Ze deelt haar liefde voor alles wat groeit en bloeit en leeft zoveel mogelijk met de seizoenen. In haar moestuin in de Bollenstreek vindt ze rust en inspiratie voor haar verhalen. Tessa stuurde ons haar versie van dit Franse dessert, gemaakt met appels uit haar eigen moestuin. Het originele recept komt uit Heel Holland Bakt, maar ze gaf er haar eigen draai aan. Normaal maak je tarte tatin met bladerdeeg, maar ze gebruikte zanddeeg, hetzelfde deeg dat je bijvoorbeeld voor appeltaart gebruikt. Het zout zorgde voor die bijzondere, lekkere crunch in de karamel.
4
Makkelijk
45 minuten
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een gietijzeren pan (of ovenschaal) van zo’n 24 cm doorsnee.
Karamel maken
Doe de suiker in de pan en laat op laag vuur langzaam smelten tot een goudbruine karamel. Roer de boter erdoor tot het mooi glad is. Gooi er een snuf Zeeuwsche Zoute Puur doorheen.
Appels toevoegen
Schil de appels, snijd ze in kwarten en leg ze in de karamel. Laat ze een paar minuten in de karamel doorkoken tot ze iets zachter worden.

Zanddeeg erop
Rol het zanddeeg uit tot een lap die iets groter is dan de pan en leg het over de appels. Duw de randen voorzichtig naar binnen zodat alles goed aansluit.
Bakken
Zet de pan in de oven en bak de taart in 25 tot 30 minuten goudbruin.
Omkeren
Laat de taart een paar minuten afkoelen. Leg een bord op de pan en keer de taart om zodat de appels met hun glanzende karamellaag boven liggen.
Eet smakelijk!
Tip: bestrooi met nog een beetje poedersuiker of kaneelsuiker.
Sta jij graag in de keuken en heb jij ook een favoriet recept waar Zeeuwsche Zoute goed bij past? Deel het met ons en wie weet wordt het binnenkort in onze blog geplaatst! Neem contact op met de redactie via info@zeeuwschezoute.nl.
Credits header: © iStock – margouillatphotos / © Zeeusche Zoute