fbpx
zaterdag 24 april 2021

Schodu stookt rum met Zeeuwsche Zoute

Schodu stookt Rum met Zeeuwsche Zoute

Wij stellen jullie graag voor aan Cees Snijders, de oprichter van Schodu gin en rum. De eerste rum die met Zeeuwsche Zoute wordt gemaakt. Waar de naam Schodu vandaan komt, kunnen we heel kort over zijn. Dit is namelijk een afkorting van Schouwen-Duiveland.

Het ontstaan van Schodu
Cees komt uit Zeeland, is al jaren actief in de horeca en tegenwoordig eigenaar van restaurant Sence in Burgh-Haamstede, op Schouwen-Duiveland. Met alle ervaring die Cees heeft, merkte hij dat hij altijd gin op voorraad had in zijn restaurant, maar dat dit bijna nooit verkocht werd. Hij ging voor zichzelf na waarom dit was en waar hij rekening mee hield bij het inkopen van gin. Al gauw merkte hij dat er bij gin vooral wordt gekeken naar de in- en verkoopprijs, niet naar wat de gast wenst te drinken. Hier ontstond het idee om zelf gin te gaan maken. “Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik bij sterk stokers in Sint-Lenaarts, net over de grens bij België, naar binnen gestapt.” Dit was het begin van Schodu. Zelf vindt hij gin meer een zomerse drank, voor het winterseizoen wilde hij daarom een ander soort drank die past bij Zeeland. Hier ontstond het idee over de rum. “Omdat de kwaliteit van de gin en de samenwerking tussen mij en Thomas (eigenaar van Sterkstokers) heel goed loopt was de afspraak snel gemaakt om ook de nieuwe rum te gaan ontwikkelen.” 

Schodu rum
Er zijn nog niet heel veel Nederlandse rumsoorten op de markt, Cees zag hier een kans. Om verder te borduren op de bestaande trend van karamel zeezout, wilde hij dit samenvoegen in rum. Uiteraard wel met lokale smaken uit Zeeland. Je raadt het al, dit werd onze Zeeuwsche Zoute. “De eigenaar van Sterkstokers vond het een apart idee maar wilde hier wel aan meewerken, drank stoken is een kwestie van experimenteren” Cees wist hem te overtuigen met een paar mooie voorbeelden over zout. “Brood zonder zout is toch ook niet lekker?”, de eigenaar van Sterkstokers is van origine bakker, dus deze opmerking begreep hij wel.

Zeeuwsche Zoute
Ze zijn begonnen met twee batches. Één batch bevatte Frans zeezout en de andere batch Zeeuwsche Zoute. Voor Cees was de keuze snel gemaakt. Doordat in het proces bij Zeeuwsche Zoute het calcium wordt afgeschept smaakt de rum niet bitter. Ook lost het zeezout hierdoor beter op, er blijven geen zoutresten of witte laag achter. Bij de vraag hoe de rum smaakt en of je de zout goed terug proeft grapt Cees: “Dat moet je zelf proeven.” Hij voegt hier nog wel aan toe: “Het zout versterkt de smaak en bij het doorslikken proef je een klein zoutje aan de zijkant van je tong.”

Lokale producten
Ook bij de gin heeft Cees gezocht naar naar smaken en geuren die bij de provincie Zeeland passen. Al snel kwam hij bij peren en dennentopjes terecht. De geur hiervan brengt hem namelijk direct terug naar Zeeland. Voor de eerste batch is Cees begonnen met stoken met peren, dennentopjes en duindoorn, in afwachting wat hieruit zou komen. De smaak beviel erg goed, vanuit dit punt is hij gaan zoeken naar lokale leveranciers.

De eerste batch
Cees had verwacht dat hij minimaal een jaar kon doen met zijn eerste batch. Hij had namelijk 100 liter gestookt, in totaal 200 flesjes gin. Op vrijdag kwam de batch binnen en op maandag mocht Cees alweer nieuwe stoken. “In het restaurant heb ik altijd veel personeel gehad, ook met oud personeel heb ik nog altijd goed contact.  Een van Cees zijn oude personeelsleden was zo enthousiast over de gin en rum dat zij vond dat dit meer kenbaarheid verdiende. “Toen zij mijn idee hoorde en de gin en rum proefde, heeft zij de pers ingelicht. Toen Schodu eenmaal bekend werd buiten Schouwen-Duiveland ging het balletje vanzelf rollen.” De grootte van de batches en de frequentie van het stoken is toegenomen, maar Cees houdt de batches graag klein: “Het is geheim is dat we kleinschalig stoken, dit proef je ook terug aan de gin en rum.” Op dit moment komen de gin en rum in batches van 200 liter, dit zijn 400 flesjes van een halve liter. 

Zeeuwse Schodu rum met Zeeuwsche ZouteEigenaar Cees Snijders met de Schodu Rum. (Fotocredit: Sandra Schimmelpennink) 

Hoe drink je Schodu gin en rum?
De gin wordt zo puur mogelijk geschonken. Uiteraard met tonic, maar voor de ultieme G&T schenkt hij de Schodu gin het liefst met Lobsters Tonic Water. Verder hoeft er eigenlijk geen poespas bij, de gin heeft op zichzelf al genoeg smaak. Zie jij jezelf al in het zonnetje zitten met een heerlijke Schodu gin-tonic?

Cees drinkt de rum zelf het liefst met Bundaberg gingerbeer, “Voeg hier een schijfje limoen aan toe en heel veel ijs, heerlijk!” (Tip van de redactie:  Doe in de winter een scheutje Schodu rum in je chocomel en top het af met lekker veel slagroom).

Waar kun je Schodu kopen?
Ben je ondertussen benieuwd geworden naar de gin of rum van Schodu? Kijk dan op schodu.nl voor de fysieke en online verkooppunten. Tip: de gin en rum doen het ook goed als cadeau.