Pastinaak is een winterse groente, waar je heel makkelijk romige soepen of purees mee kunt maken. De subtiele, zoete smaak past perfect bij smaakmakers zoals het Zeeuwsche Zoute Zwarte Knoflook. De zoete toon die de zwarte knoflook afgeeft, in combinatie met het intense zout van Zeeuwsche Zoute: een match made in heaven!
Zwarte knoflook wordt geproduceerd door de standaard witte knoflook te fermenteren. De suikers en aminozuren reageren en produceren samen melanoïde, wat de knoflook de zwarte kleur geeft. Eigenlijk is het een soort karamelisatie-proces. Leuke bijkomstigheid: het zwarte zout vormt een mooi contrast met de witte soep, dus je geeft de soep de finishing touch door er op het laatste moment nog een beetje extra van het zwarte zout overheen te sprenkelen.
4
Makkelijk
45 minuten
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Kneus de komijn en het venkelzaad en voeg ze toe aan de pan. Laat even meebakken om de smaken vrij te laten komen. Schil ondertussen de pastinaken en de aardappel en snijd ze in stukjes van 2 cm. Voeg de pastinaak en aardappel toe aan de pan en blus af met de sojasaus. Voeg het water en zout toe en laat de soep op laag vuur ongeveer 40 minuten sudderen, tot de groenten zacht zijn.
Maak de croutons:
Snijd het brood in blokjes. Kneus het venkelzaad en meng met de olijfolie en het zwarte knoflookzout. Meng de broodblokjes met het gekruide olijfolie-mengsel en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de croutons 10–15 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn.
Bak de champignons:
Snijd de champignons in plakjes en bak ze in een pan met de miso en sojasaus, tot ze zacht en smaakvol zijn.
Blend de soep:
Pureer de soep zodra de groenten zacht zijn. Roer de room erdoorheen voor een romige textuur.
Serveer:
Schep de soep in kommen en garneer met de knapperige croutons en gebakken champignons. Eventueel afwerken met verse peterselie en nog een extra snuf zwarte knoflook zout.
Heb jij nog een recept waar Zeeuwsche Zoute in verwerkt zit? Laat het ons weten via info@zeeuwschezoute.nl. Wie weet zie je jouw recept binnenkort terug. Uiteraard mag je ons ook op Instagram taggen of een privébericht sturen.
Credits header: © Zeeuwsche Zoute