woensdag 16 april 2025

Plaattaart met bieten in zoutkorst, geitenkaas en pijnboompitten

Pasen is bij uitstek een moment om net even iets bijzonders op tafel te zetten zonder te lang in de keuken te staan. Deze bietentaart met feta, gekaramelliseerde ui en knapperig filodeeg past perfect bij een feestelijke paasbrunch of een lenteachtige lunch. Door de bieten eerst in zoutkorst van Zeeuwsche Zoute Puur te garen, krijgen ze een diepe, pure smaak die mooi contrasteert met de feta en zoete ui. De watekers maakt het gerecht helemaal af met een frisse, groene toets.

Personen

6

Niveau

Makkelijk

Tijd

40 minuten + 1 uur oventijd

Bereidingswijze

1. Bieten garen in zoutkorst:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng het zeezout met de eiwitten tot een grof mengsel. Leg een laag op een met bakpapier beklede bakplaat, plaats de ongeschilde bieten erop, en bedek volledig met de rest van het mengsel. Bak 45–60 minuten, afhankelijk van de grootte. Laat iets afkoelen, breek de zoutkorst open, verwijder de bieten en pel ze. Snijd in dunne plakjes.

2. Gekaramelliseerde ui maken:

Snijd de uien in halve ringen. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de ui op laag vuur ca. 15 minuten. Voeg de balsamicoazijn en suiker toe en bak nog 5 minuten tot de ui zacht en donker is. Laat afkoelen.

3. Filodeeg voorbereiden:

Verwarm de oven opnieuw op 180 °C (hete lucht: 160 °C). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg een vel filodeeg neer en bestrijk licht met olijfolie. Leg hier weer een nieuw vel filodeeg op en besmeer deze ook met olijfolie. Herhaal dit tot je een stevige laag hebt van 6–8 vellen.

4. Taart beleggen:

Verdeel de gekaramelliseerde ui over de bodem. Leg hierop de plakjes biet. Verkruimel de feta eroverheen, strooi de pijnboompitten en maal er wat zwarte peper over.

5. Bakken:

Bak de taart 20–25 minuten in het midden van de oven, tot het filodeeg goudbruin en knapperig is.

6. Afwerken:

Haal uit de oven en laat even afkoelen. Garneer vlak voor het serveren met waterkers.

Sta jij graag in de keuken en heb jij ook een favoriet recept waar Zeeuwsche Zoute goed bij past? Deel het met ons en wie weet wordt het binnenkort in onze blog geplaatst! Neem contact op met de redactie via info@zeeuwschezoute.nl.

Credit header: © iStock – sveta_zarzamora