fbpx
vrijdag 9 december 2022

Ons logo: Zeegod Neptunus in de Oosterschelde

Heb je wel eens goed naar het logo op een product van Zeeuwsche Zoute gekeken? Hierop wordt een gezicht afgebeeld. Misschien heb je je wel eens afgevraagd wie dit is, en welk verhaal daarachter schuilt. Het is een figuur uit de Romeinse en Griekse mythologie: Neptunus (of Poseidon), god van de zee. Maar wat heeft dit te maken met Zeeland? Je leest het in deze blog.

Neptunus wordt vaak afgebeeld als een norse (half)naakte, bebaarde man en heeft als attributen meestal een drietand en soms ook een dolfijn, paarden, een boeg van een schip of scheepsanker. Soms wordt hij afgebeeld als een zeemeerman (half mens, half vis).

De oude Griekse en Romeinse mythologie vertelt dat Neptunus een van de belangrijkste goden was voor zeevaarders; voordat een schip de zee opging bracht men offers in de tempel. Met zijn drietand liet hij de aarde schudden, daarom werd hij ook wel de ‘aardschudder’ genoemd. Maar hij kon er ook rotsen mee splijten om zo ruimte te geven aan rivieren. Dat water was belangrijk in het oude Griekenland, om de grond vruchtbaar te maken.

Neptunus in Zeeland

Sinds jaar en dag gaan er in Zeeland verhalen in de rondte dat dit mythische figuur zich verstopt zou hebben in de Oosterschelde. Niet gek, dus, dat dit figuur in meerdere Zeeuwse tradities voorkomt. Zo wordt er, tijdens de havendagen van Zierikzee, iemand die verkleed is als Neptunus opgehaald van een zandbank uit de Oosterschelde, samen met de eerste mosselen van het seizoen. Ook is het mythische figuur afgebeeld op de toren van meerdere stadhuizen in Zeeland, waaronder die van Middelburg.

Toen we het logo van ons zout gingen ontwerpen was het snel duidelijk voor ons: dat moest iets met Neptunus worden, want net als deze god komt ook ons zout uit de zee! Wij konden ons geen mooiere match voorstellen.

Heeft zeegod Neptunus invloed op ons zeezout uit de Oosterschelde? We zullen het nooit zeker weten, maar wat we je wel kunnen zeggen is dat Zeeuwsche Zoute hoe dan ook heerlijk en puur van smaak is. Probeer het nu zelf uit!