fbpx
donderdag 24 december 2020

Klassieke kerststol met Zeeuwsche Zoute

Het is de dag van kerstavond, en dat betekent dat het officieel kerst is! Om de feestdagen goed af te trappen delen we vandaag het recept voor een klassieke kerststol met je. Althans, niet helemaal klassiek, want we voegen er een snufje Zeeuwsche Zoute aan toe. Een heerlijke toevoeging voor net dat beetje meer smaak.

Fijne feestdagen!

Personen

8

Niveau

professioneel

Tijd

110 min.

Bereidingswijze

Deeg:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Klop het ei los, voeg een scheut water (ongeveer de helft) toe en los hier de gist in op.
  • Meng alle ingrediënten, behalve de poedersuiker, rozijnen, noten en spijs, door elkaar.
  • Kneed dit met de hand of in een keukenmachine tot een soepel deeg.
  • Als je merkt dat het deeg te droog is, voeg dan nog beetje bij beetje wat water toe.
  • Kneed vervolgens de rozijnen en noten er doorheen. Zorg dat de rozijnen goed aan de binnenkant van het deeg zitten, want als ze te veel uit het deeg steken worden ze snel hard en zwart tijdens het bakken.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en maak hier bollen van om twee kerststollen in plaats van één grote te maken.
  • Laat het deeg zo’n 15-30 minuten rijzen.
  • Kneed het amandelspijs soepel en deel in twee gelijke delen. Rol uit tot een mooie spijsrol.
  • Bestuif een werkbank met bloem en pak een deegbal er bij. Rol het uit tot een rechthoekige plak met dezelfde lengte als de spijsrol.
  • Leg de spijsrol in het midden van de deegplak.
  • Klap het deeg over de spijs, rol goed in en druk de randen aan.
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg met een opgeklopt ei.
  • Herhaal met de tweede deegbal.
  • Laat beide broden weer 30 minuten rusten.

Afbakken:

  • Bak ze 35 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Smelt ondertussen een beetje boter in een pannetje.
  • Haal de broden uit de oven, leg op een afkoelrekje en bestrijk royaal met gesmolten boter en bestrooi tot slot met poedersuiker.