fbpx
vrijdag 13 december 2019

Chefkok Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS® kookt met zout uit de Oosterschelde

Het enige ambachtelijk in Nederland geproduceerde zeezout nu als eerste gebruikt in restaurant RIJKS® in het Rijksmuseum! Op vrijdag 13 december presenteerde chefkok Joris Bijdendijk in RIJKS® restaurant onze Zeeuwsche Zoute: het enige ambachtelijk geproduceerd Nederlands zeezout, afkomstig uit de Oosterschelde. Bijdendijk gaat ons unieke Zeeuwse product voortaan gebruiken in zijn keuken en op tafel. Daarmee voegt hij een nieuw puur Nederlands product toe aan het assortiment van RIJKS®. Wij zijn supertrots op deze lancering en kijken enorm uit naar de samenwerking!

“RIJKS zet zich graag in als culinair ambassadeur van Nederlandse boeren en producenten. Zonder top product geen top restaurants. Wij chefs zijn de brug tussen boer en burger” aldus Bijdendijk. “Zeeuwsche Zoute kenmerkt zich door een verfijnde zilte smaak, je proeft de Oosterschelde”.

Ambassadeur
Bijdendijk is altijd op zoek naar originele Nederlandse producten en geeft daar met RIJKS® en de Low Food beweging podium aan. Zo wordt er in RIJKS® veel gekookt met traditionele producten als Bergse ansjovis, Chaams hoen en Boeren Leyden Traditioneel. Maar ook met nieuwe producten die een unieke plek verdienen in onze eetcultuur zoals Tomasu Soy Sauce, de enige traditioneel micro-gebrouwen sojasaus in Europa. En Willem’s Wermoed, de eerste Nederlandse vermout, geïnspireerd op de Hortus Botanicus.

Zeeuwsche Zoute
Bij vloed wordt water opgepompt bij het vissersdorp Bruinisse en gezuiverd door natuurlijke factoren, zoals mossels, oesters en zandplaten. Ten slotte wordt het water door ultrafijne filters geperst en in een gesloten omgeving in zoutpannen ondergebracht. Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen. In de Middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. Zeeuwsche Zoute blaast deze oude traditie nu weer nieuw leven in en is online verkrijgbaar via onze webshop.

Zeeuwsche Zoute is een initiatief van Christian Clerx. Hij is een geboren en getogen Zeeuw. Nu woont en werkt hij in Amsterdam. “Voor mijn werk ben ik veel in het buitenland en ik zag in Wales, Noorwegen en de Verenigde Staten gelijke initiatieven rondom zeezout. Ik dacht: waarom is er eigenlijk geen Zeeuws of Nederlands zeezout? Een jaar geleden ben ik in het weekend in mijn ouderlijk huis met een jerrycan naar de dijk gegaan en met dat water zout gaan maken. Nu produceren we rond de 50 kilo zout per week en hebben we RIJKS als eerste klant.’’

Low Food beweging
Low Food (opgezet door Joris Bijdendijk, Samuel Levie en Joris Lohman) heeft zich tot doel gesteld om de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart te zetten. Op 29 november jl. lanceerde de beweging Low Food Lab, het eerste gastronomische lab van Nederland dat chefs, wetenschappers en voedselproducenten bij elkaar brengt. Het onderzoekt hoe de gastronomie oplossingen kan bieden voor maatschappelijke uitdagingen in ons voedselsysteem. In het Low Food Lab zal de komende jaren door chefs, boeren, voedselproducenten en wetenschappers gezocht worden naar het potentieel van nieuwe, vergeten, nog niet onderzochte, ondergewaardeerde producten in Nederland.

Zeeuwsche Zoute is verkrijgbaar vanaf € 9,95 per 100 gram in de varianten: Puur, Gerookt en Gemixt (met zeewier). Het is ook verkrijgbaar in luxe cadeauverpakking. Het logo verbeeldt Neptunus die volgens de Zeeuwse mythe in de Oosterschelde woont. Naast restaurant RIJKS, zal het zout vanaf januari te vinden zijn in diverse restaurants in Nederland en België. Het mooie handbeschilderde oesterschelpje op de foto is van www.zeeuwsblauw.nl

Volg Zeeuwsche Zoute nu op Facebook en Instagram.