fbpx
woensdag 7 augustus 2024

Ingelegde citroen met Zeeuwsche Zoute Puur

Ingelegde citroen zie je steeds vaker terugkomen als ingrediënt voor allerlei recepten. Vooral wanneer het recept een Midden-Oosterse of Noord-Afrikaanse tint heeft. Ze zijn enorme smaakmakers en zijn heerlijk door bijvoorbeeld kip tajine, vis uit de oven, stoofpotten en soepen. Loes Aarts deelde haar recept voor het maken van ingelegde citroen met ons. Zij maakte het met Zeeuwsche Zoute Puur

Niveau

Gemiddeld

Tijd

6 weken

Bereidingswijze

Was de citroenen en snijd dan een stukje van de onderkanten af. Snijd de citroenen dan in 4 maar haal het met net niet helemaal door de citroenen. Zorg er wel voor dat de citroen nog net aan elkaar blijft.

Leg de ingesneden citroenen in een kom en doe er ongeveer 100 gram Zeeuwsche Zoute Puur bij. Wrijf de buitenkant en binnenkant goed in met het zout.

Steriliseer de weckpot. (Kan ca. 60 seconden in de magnetron. Wel nat maken en de ijzeren delen eraf).

Doe de knoflook, kardemom, kaneelstokje en laurier in de schone weckpot. Voeg dan de citroenen erbij. Druk zonodig aan. Doe de rest van het potje Zeeuwsche Zoute Puur in de kom erbij. Vul aan met olijfolie tot de citroenen onderstaan.

De rest van de weckpot vul je aan met heet gekookt water. Sluit de pot en schud dan goed. Je zal nu zien dat veel van het zout al oplost.

Zet de weckpot weg in een keukenkastje of op een andere donkere plek. Schud geregeld de weckpot. Na ca. 6 weken kun je met een schoon mes 1 part citroen uit de pot halen. Gebruik alleen de schil.

Was het stuk schil even af onder de kraan en droog het met keukenpapier. Snijd het in dunne reepjes en voeg het toe in een salade of in een stoofpotje. Ook heerlijk bij vis uit de oven. 

De weckpot kun je gewoon sluiten en weer donker wegzetten. Blijft zeer lang houdbaar, wanneer je hygiënisch werkt.

Eet smakelijk. 

Heb jij nog een recept waar Zeeuwsche Zoute in verwerkt zit? Laat het ons weten via info@zeeuwschezoute.nl. Wie weet zie je jouw recept binnenkort terug. Uiteraard mag je ons ook op Instagram taggen of een privébericht sturen.

Fotocredit: Loes Aarts