fbpx
woensdag 9 augustus 2023

Het verschil tussen de Oosterschelde en de Westerschelde

De Oosterschelde is het grootste nationale park van Nederland en beslaat een oppervlakte van ongeveer 370 vierkante kilometer. Het ligt in de provincie Zeeland en kenmerkt zich als een getijdengebied waar zout zeewater en zoet rivierwater samenkomen. Deze mix zorgt voor een diversiteit aan flora en fauna in het gebied. Daarnaast wordt het water uit de Oosterschelde gebruikt om Zeeuwsche Zoute te maken. 

We kiezen bewust voor het water uit de Oosterschelde omdat dit van nature al gezuiverd is door de mossel- en oesterbanken die je er vindt. Vervolgens wordt het water in onze zoutziederij extra gefilterd. Op deze manier kunnen we de hoogste kwaliteit garanderen.

Ten zuiden van de Oosterschelde vind je de Westerschelde. Hoewel de namen op elkaar lijken, zijn de wateren niet aan elkaar verbonden. De Westerschelde is de belangrijkste scheepvaartroute naar de haven van Antwerpen. Het grootste verschil tussen de Wester- en de Oosterschelde is dat de Oosterschelde een afgesloten watergebied is dankzij de Oosterscheldekering. Terwijl de Oosterschelde vooral ecologische en recreatieve waarden heeft, is de Westerschelde voornamelijk van economisch belang.

 

De Westerschelde is een belangrijke scheepvaartroute naar Antwerpen | © iStock – DigiClicks

Zandplaten, slikken en schorren domineren het landschap van de Oosterschelde, waardoor het een aantrekkelijke locatie is voor een verscheidenheid aan vogels. In de wateren leeft een scala aan zeeorganismen, van zeeanemonen tot kreeften. Ook zeehonden worden hier af en toe gespot. Historisch gezien heeft de Oosterschelde een belangrijke rol gespeeld in de visserij. De aanwezigheid van dijken, sluizen en vooral de Oosterscheldekering, onderdeel van de Deltawerken, toont de inspanningen aan om het gebied te beschermen tegen overstromingen en tegelijkertijd het unieke getijdensysteem te behouden.

Kortom, de Oosterschelde is zowel ecologisch als historisch van belang voor Zeeland en Nederland. Hoewel het zijn eigen unieke kenmerken heeft, wordt het vaak in contrast gezien met de Westerschelde vanwege de verschillende functies die ze vervullen in de regio.

Credit header: © iStock – Lingbeek