fbpx
dinsdag 7 juli 2020

Foie Royale met pure chocolade en gegrild suikerbrood

Dit keer hebben we een heerlijk recept voor je die Roel van de blog Food By OSFA heeft samengesteld. Hierbij wordt een diervriendelijke versie van foie gras gebruikt. Als je daar meer over wilt lezen kun je zijn blog bezoeken.

Het gaat om een dessert gemaakt van zachte ganzenlever paté met krokant suikerbrood, bittere chocolade en het pure zout van Zeeuwsche Zoute om de smaakexplosie af te maken. Het bittere van de chocolade is ook weer terug te vinden in de dressing waar espresso in is verwerkt.

Om dit gerecht te kunnen maken heb je ook een cakepopvorm nodig. Dit is een siliconen bakvorm waar je normaal gesproken bolvormige cakejes mee kunt bakken. Dit keer wordt het gebruikt om de Foie Royale in te vriezen.

Personen

1

Niveau

gemiddeld

Tijd

90 min.

Bereidingswijze

Het maken van dit gerecht bestaat uit drie stappen. Eerst maak je de dressing, daarna bereid je de rest van het gerecht voor, en het laatste deel bestaat uit het maken en opmaken van het dessert zelf.

Balsamico-aardbei dressing

  • Zet een kopje espresso en laat deze afkoelen
  • Meng de jam, balsamico en koude espresso goed door elkaar
  • Passeer de saus (passeren is de saus door een vergiet heen duwen met de bolle kant van een lepel)
  • Roer het geheel goed door en passeer het nogmaals
  • Zet de dressing koud weg en ga door met de rest van het gerecht

Foie Royale met Zeeuwsche Zoute

Voorbereiding

  • Vul een aantal ‘halve bollen’ van in een siliconen cakepopvorm met de Foie Royale waarbij je de ganzenlever zo goed mogelijk aanduwt
  • Schraap met een spatel de overtollige ganzenlever van de vorm en dek de cakepopvorm af
  • Doe dit in een afsluitbare diepvrieszak en leg dit voor een uur in de diepvries
  • Snijd het suikerbrood in plakken van ongeveer 1 cm en grill deze
  • Laat het suikerbrood op een rekje afkoelen. Wanneer deze geheel afgekoeld zijn snijd je ze in repen of vierkantjes
  • Doe het suikerbrood in een luchtdicht afsluitbaar bakje om ze krokant te houden

Bereiding

  • Zet alles alvast klaar, een aantal stappen moet je namelijk snel achter elkaar uitvoeren
  • Haal de bevroren Foie Royal uit de vorm en leg deze met de platte kant op een dobbel steen
  • Giet met dunne streepjes gesmolten chocolade een tijgerpatroon over de Foie Royale en strooi hier een paar kristallen Zeeuwsche Zoute Puur overheen. Als de chocolade nog warm is plakt het zout mooi maar door de bevroren Foie Royale koelt de chocolade heel snel af en wordt hard.
  • Maak een mooi bordje op met de Balsamico Aardbei dressing, een stukje suikerbrood en 1 of twee halve bollen Foie Royal.

Sta jij graag in de keuken en heb jij een recept waar Zeeuwsche Zoute goed bij past? Stuur een mail naar info@zeeuwschezoute.nl en wie weet wordt het binnenkort in onze blog geplaatst!