fbpx
zondag 16 februari 2020

Focaccia met Zeeuwsche Zoute en rozemarijn

Nell Nijsen uit Goes heeft een goed bezochte foodblog eetplezierenmeer.nl en kookt regelmatig met ons zout. In hartje Zeeland maakt ze met Zeeuwsche Zoute de meest lekkere gerechten. Belangeloos en zonder sponsoring (op een beetje zout na) en daar zijn we blij mee. Zoals deze week: Focaccia met Zeeuwsche Zoute en rozemarijn.

“Zeeuwsche Zoute herbergt dan alle kenmerken van Zeeland in zich. Een fris-zilte geur, de smaak van pure ongereptheid en de verlokking van een groen-blauwe oase. Bovenop deze focaccia kun je het zien glinsteren. Het smaakte verrukkelijk. Maar ook wat flintertjes van deze Zeeuwsche Zoute op een stukje verse zalm of een zacht gekookt eitje is een zalige gewaarwording.”

Focaccia-met-Zeeuwsche-Zoute-en-rozemarijn

Personen

4

Niveau

makkelijk

Tijd

1,5 uur

Bereidingswijze

  • Verkruimel de gist in een kommetje en giet er 25 milliliter lauwwarm water bij. Roer tot het is opgelost.
  • Doe de bloem, semolina en het zout in de beker van een standmixer met deeghaak. Laat de machine heel even draaien om het te vermengen.
  • Doe dan het gistmengsel, 500 milliliter water en de olijfolie erbij.
  • Laat de machine 20 minuten kneden op medium snelheid. Het moet een elastisch deeg zijn, dat loslaat van de randen van de kom.
  • Haal uit de kom en vorm tot een bal. Doe weer terug in de kom, dek af met een theedoek en zet 3 uur op een warme plek om te rijzen.
  • Stort het deeg daarna op een met bloem bestoven werkblad. Trek en duw het deeg met je handen plat. Leg het op een met olijfolie ingevette bakplaat. Spreid het met je vingers uit naar de hoeken. Smeer met een kwastje de resterende olijfolie erop. Dek af en laat nog 30 minuten rijzen.
  • Verwarm intussen de oven voor op 210 °C.
  • Maak met je vingertoppen een heleboel kuiltjes in het deeg. Strooi de rozemarijn en de Zeeuwsche Zoute over de focaccia.
  • Bak 15 à 20 minuten, of tot de focaccia mooi goudbruin is.