fbpx
donderdag 30 april 2020

Feiten en fabels over zout

Zeeuwsche Zoute is een puur en heerlijk streekproduct uit Zeeland, maar dat geldt niet voor al het zout dat je binnen krijgt. Er wordt veel beweerd over zout, dus het is niet zo gek als je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat doet het met je gezondheid? En hoe zorg je ervoor dat je niet te veel binnen krijgt? Wij zetten een aantal feiten en fabels voor je op een rij.

“Helemaal geen zout eten is het gezondst”

Fabel – Een mens heeft ongeveer 1 tot 3 gram zout per dag nodig. De mineralen die in zout zitten zijn namelijk hard nodig om de vochtbalans in het lichaam te regelen. Pak dus vooral je Zeeuwsche Zoute erbij. Daar hoef je immers niet veel van te gebruiken om je eten op smaak te brengen.

“Van te veel zout krijg je overgewicht”

Fabel – Zout op zichzelf veroorzaakt geen overgewicht. Maar de meeste mensen krijgen zout binnen via bewerkte voeding dat slecht voor je is om hele andere redenen. Dus, als je overgewicht hebt en te veel zout binnen krijgt is dat eventueel wel een teken dat je eetpatroon niet zo gezond is. Het is dus niet het zout dat zorgt voor het overgewicht, maar het soort voeding waar je voor kiest.

“Te veel zout kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk”

Feit – Te veel zout eten kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Zout zorgt er namelijk voor dat er vocht wordt vastgehouden in je lichaam waardoor je bloeddruk toeneemt. Fijn aan Zeeuwsche Zoute is dat je er maar een klein beetje van nodig hebt om je gerecht toch veel smaak te geven. Onze zoutkristallen zijn veel puurder van smaak dan keukenzout, waardoor er minder van nodig is.

“Vers koken helpt een te veel aan zout tegen te gaan”

Feit – Aan veel voedsel uit blik en pakjes is rijkelijk zout toegevoegd, waardoor je al snel aan je aanbevolen hoeveelheid per dag komt. Maar, als je alleen kookt met verse ingrediënten heb je zelf in de hand hoeveel zout je daar aan toevoegt. Vers koken helpt dus zeker een teveel aan zout tegen te gaan. Kijk bij de recepten op onze blog voor inspiratie om vers te koken.

Zelf koken met Zeeuwsche Zoute? Bestel het pure zeezout in de shop al vanaf €6.95!