fbpx
woensdag 3 april 2024

Crème karamel met Zeeuwsche Zoute Puur

Het is Karameldag en wat is nu lekkerdere karamel met zeezout? Wij delen daarom in deze blog een heerlijk recept van crème karamel waarbij wij de smaak versterken met Zeeuwsche Zoute Puur. Het is een perfect gerecht voor een etentje want het is werkelijk een allemansvriend. Ook fijn, je kan het van tevoren al maken!

Personen

6

Niveau

Gemiddeld

Tijd

3 uur

Bereidingswijze

Begin met het voorverwarmen van de oven. Dit mag op 130 graden Celsius.

Kook ondertussen 200 gram suiker met 65 milliliter kraanwater tot het mengsel lichtbruin is. Het mengsel is dan 185 graden Celsius (gebruik hiervoor de thermometer). Giet het kokende water erdoorheen en roer goed. Laat de karamel afkoelen (buiten de koelkast).

Meng in een andere pan de slagroom, melk, het vanillestokje en een snuf Zeeuwsche Zoute Puur. Breng dit langzaam aan de kook. Wanneer het kookt zet je het vuur uit en laat je het met de deksel erop nog 10 minuten staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken.

Pak ondertussen 6 aardewerken bakjes en vet deze in met boter. Als je dat hebt gedaan meng je een snuf Zeeuwsche Zoute (naar smaak) door de afgekoelde karamel en verdeel evenredig over de bakjes. Zet de bakjes dan in de koelkast zodat de karamel volledig opstijft.

Pak dan de pan met het slagroommengsel er weer bij en vis daar het vanillestokje uit. Schraap het merg eruit en doe dit terug in het mengsel.

Vervolgens zet je een pan au bain-marie, dus in kokend water en niet direct op vuur, op en daar klop je de eieren, eidooiers en overige suiker samen tot een dikke romige massa. Wanneer het deze substantie heeft voeg je al kloppend het slagroommengsel erbij. Let erop dat het geheel niet warmer wordt dan 75 graden Celsius. Zet dan de pan even in een bak met koud water en giet het geheel door een zeef.

Na het zeven, verdeel je de crème over de bakjes. De gevulde bakjes zet je au bain-marie in de oven voor een uur. Laat ze vervolgens afkoelen en keer ze om op een bord. Doe dit door een bord omgekeerd op het bakje te zetten en dan in een keer het geheel van het bakje en het bord om te draaien.

Eet smakelijk!

Heb jij nog een recept waar Zeeuwsche Zoute in verwerkt zit? Laat het ons weten via info@zeeuwschezoute.nl. Wie weet zie je jouw recept binnenkort terug. Uiteraard mag je ons ook op Instagram taggen of een privébericht sturen.

Fotocredit: iStock – Peter Bocklandt