fbpx
dinsdag 28 april 2020

Caramel Shortbread

Heb je aankomend weekend niks gepland staan? Dan is jezelf uitsloven in de keuken meer dan een goed idee! Wij hebben alvast het voorwerk gedaan en een heerlijk recept voor je opgesteld, namelijk Caramel Shortbread. Een heerlijke brosse bodem, met daarop een stevige karamel, afgetopt met chocolade en Zeeuwsche Zoute Puur. Als je dit geproefd hebt, begrijp je helemaal waarom deze lekkernij onze harten veroverd heeft.

Personen

6

Niveau

gemiddeld

Tijd

1,5 uur

Bereidingswijze

Dit recept maak je in drie verschillende fases, waarbij je begint met de onderkant. Zodra de bodem in de oven staat kun je aan de gang met de heerlijke karamel. Nadat het baksel weer de oven in is geweest is het tijd voor de bovenkant, bestaande uit gezouten chocolade. Lekker! 

Je start met de bodem:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Vet een rechthoekige bakvorm (18×28 cm) in en bekleed deze met bakpapier
  • Zeef de bloem en het bakpoeder in een grote kom
  • Voeg de kokos, kristalsuiker en boter (125 gram) toe en meng de ingrediënten goed door elkaar met een mixer. Druk het mengsel stevig in de bakvorm
  • Zet in de oven en bak gedurende 12 minuten of totdat het deeg geelbruin is

Ondertussen kun je aan de slag met de vulling:

  • Doe de boter (100 gram), bruine basterdsuiker, gecondenseerde melk en vanille essence in een steelpan op laag vuur
  • Laat onder voortdurend roeren warm worden, totdat de suiker is opgelost
  • Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat, terwijl je blijft roeren, 5 minuten doorkoken of totdat het mengsel goudbruin is geworden
  • Giet de karamel over de bodem in de bakvorm, leg deze terug in de oven en bak gedurende 10 minuten
  • Zet de bakvorm opzij om helemaal af te koelen

Nadat je bakwerk is afgekoeld is het tijd voor de laatste stap: de bovenste laag

  • Doe, wanneer de karamel is afgekoeld, de chocolade in een vuurvaste kom en zet die op een steelpan met zacht kokend water
  • Roer totdat de chocolade gesmolten is (of smelt de chocolade voorzichtig in de magnetron)
  • Strijk de chocolade gelijkmatig uit over de karamel
  • Bestrooi, wanneer de chocolade hard is geworden, met Zeeuwsche Zoute en snijd de koek in vierkantjes

Ken jij een recept waar Zeeuwsche Zoute perfect bij zou passen? Deel het met ons en wie weet wordt het binnenkort in onze blog geplaatst! Neem contact op met de redactie via info@zeeuwschezoute.nl.