Biefstuk met chimichurri | Zeeuwsche Zoute
donderdag 18 juni 2020

Biefstuk met chimichurri

Nog op zoek naar wat inspiratie voor het eten vanavond of komend weekend? Gelukkig is er weer een nieuw recept beschikbaar op ZeeuwscheZoute.nl. Met vandaag in de spotlight een grote favoriet van ons team: biefstuk met chimichurri. Deze kruidige saus met peterselie en knoflook vindt zijn oorsprong dan wel in Argentinië, maar door hem te maken met Zeeuwsche Zoute krijgt deze een geweldige smaak boost. Fan van een rokerige smaak? Kies dan voor Zeeuwsche Zoute Gerookt! Klaar voor deze culinaire sensatie? Lees snel verder!

Personen

2

Niveau

gemiddeld

Tijd

40 min.

Bereidingswijze

Chimichurri: het klink exotisch, het smaakt exotisch, dan is de bereidingswijze vast complex? Niets is minder waar: chimichurri is ontzettend makkelijk te maken. Onze favoriete combinatie met deze saus is met een goed stuk vlees, aardappelen uit de oven en een groene salade. In dit recept vertellen we je graag hoe je de aardappelen en het vlees het beste kunt bereiden en leggen we uiteraard uit wat je moet doen om dé perfecte chimichurri te krijgen. 

Zorg er allereerst voor dat je het vlees op tijd uit de koelkast haalt zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dit komt de malsheid en smaak van je vlees echt ten goede! 

Begin vervolgens met de bereiding van de aardappelen. 

  • Verwarm de oven voor naar 200 graden. 
  • Was de aardappelen en leg ze vervolgens in een ingevette ovenschaal. 
  • Leg er 3 knoflooktenen in schil tussen en voeg naar smaak eventueel nog wat kruiden toe (bijvoorbeeld tijm en rozemarijn). 
  • Besprenkel het geheel met olijfolie en Zeeuwsche Zoute Puur of Gerookt. 
  • Zet in de oven voor ongeveer 30 minuten. 
  • Schep het tussendoor een keer door en proef na 30 minuten of de aardappelen gaar zijn. Nog een beetje hard? Zet ze nog iets langer in de oven. 

Door de aardappelen in hun schil te laten krijg je een soort van gepofte aardappeltjes. Erg lekker bij dit gerecht!

Terwijl de aardappelen in de oven staan kan je aan de slag met de chimichurri. 

  • Snipper de ui. 
  • Verwijder de zaadlijst van de rode peper en snijd vervolgens in kleine stukjes. 
  • Zet deze twee ingrediënten weg. 
  • Ris de blaadjes van de takjes tijm.
  • Maal de tijm, overige 4 knoflooktenen (zonder schil), koriander, peterselie, bieslook en mosterdzaad in een vijzel, keukenmachine of staafmixer fijn tot je een gladde massa krijgt.
  • Voeg vervolgens beetje bij beetje de olijfolie (100 ml) toe tot je een saus krijgt. 
  • Roer vervolgens de rode wijnazijn door het mengel. 
  • Voeg de ui en rode peper toe en roer verder. 
  • Maak de saus af met Zeeuwsche Zoute Puur of Gerookt en zwarte peper naar smaak. 

Je chimichurrisaus is nu klaar! Supermakkelijk, toch?

Ongeveer 10 minuten voordat de aardappelen klaar zijn kan je beginnen met de bereiding van het belangrijkste onderdeel van dit recept: de biefstuk. 

  • Zet een koekenpan op hoog vuur en doe een flinke klont roomboter in de pan. Voeg een klein scheutje olijfolie toe. 
  • Zodra de boter gesmolten is en goudbruin begint te worden, leg je de twee biefstukken in de pan. 
  • Bak ze eerst ongeveer aan elke kant een halve minuut om ze dicht te schroeien. 
  • Voeg vervolgens nog een klein beetje boter toe om de biefstukken mee te bedruipen. 
  • De rest van de bereiding hangt af van de gewenste garing. Houd je van medium-rare? Bak de biefstukken dan nog ongeveer 1 à 2 minuten per kant. Let op: de bereidingstijd hangt natuurlijk ook af van de dikte van het vlees. 
  • Leg de biefstukken vervolgens in aluminiumfolie, besprenkel met Zeeuwsche Zoute Puur of Gerookt en vouw dit losjes dicht. Maak een kleine opening zodat de stoom eruit kan. Laat het vlees ongeveer 3 tot 5 minuten rusten. 

Ondertussen kan je natuurlijk aan de slag met de laatste stap: de opmaak. Haal de aardappelen uit de oven en schep ze op het bord. Leg er wat chimichurrisaus naast en doe de rest van de saus in een bakje zodat je later naar smaak nog extra saus kan pakken. Leg de biefstuk ernaast en besprenkel dit naar smaak eventueel nog met wat chimichurri. 

Schenk voor jezelf nog een goede (Argentijnse) rode wijn in en je bent klaar om te genieten van deze heerlijke maaltijd!

Sta jij graag in de keuken en heb jij ook een favoriet recept waar Zeeuwsche Zoute goed bij past? Deel het met ons en wie weet wordt het binnenkort in onze blog geplaatst! Neem contact op met de redactie via info@zeeuwschezoute.nl.