fbpx
donderdag 25 juni 2020

5x activiteiten en plekken bij Nationaal Park Oosterschelde

Dat ons zout gemaakt wordt met water uit de Oosterschelde in Zeeland is inmiddels geen geheim meer. Wij zijn fan van het nationale park en de unieke smaak die het zout heeft nadat het ons productieproces heeft doorlopen. Smaakt dat naar meer? Wat ons betreft wel. Daarom zetten we vandaag vijf activiteiten en plekken in en rondom de Oosterschelde centraal, want dit mooie natuurpark kan je op nog veel meer manieren ontdekken!  

Zeker nu de zomer is begonnen, is het heerlijk om erop uit te trekken in en rond het grootste Nationale Park van Nederland. En reken maar dat je hier genoeg afstand van elkaar kan houden, in Zeeland heerst rust en ruimte! 

1. Duiken in de Oosterschelde
Van nog dichterbij bekijken hoe het water van de Oosterschelde eruit ziet? Ga duiken in de Oosterschelde! Maak kennis met het onderwaterleven, bekijk de verschillende zeewieren en ervaar hoe helder dit water is! Het is natuurlijk niet voor niets dat wij graag zout maken met dit water… Op de website van VVV Zeeland vind je informatie over verschillende duiklocaties. Let op: alleen voor geoefende duikers!

2. Oesters en mosselen rapen
De Oosterschelde zit vol met oesters en mossels die er ook voor zorgen dat het water op natuurlijke manier gezuiverd wordt. Daar zijn wij natuurlijk erg dankbaar voor omdat het mede hierdoor is dat wij zulk mooi zout kunnen maken. Uiteraard zijn oesters en mosselen ook heerlijke delicatessen en het leuke is dat je deze zelf kan rapen! Bij laag water kan je met enkel een emmer en een goed humeur al aan de slag om je eigen zilte maaltje bij elkaar te sprokkelen. Kijk voor meer informatie (en een paar regels!) op de website van Nationaal Park Oosterschelde. 

3. Bezoek het Watersnoodmuseum 
Zeeland is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de watersnoodramp van 1953. In het Watersnoodmuseum staan verhalen over water centraal: allereerst natuurlijk over de watersnoodramp, maar ook over de wederopbouw na de ramp, de Deltawerken en waterveiligheid. Veel van de verhalen worden verteld door mensen die het hebben meegemaakt. Bijzonder is dat het museum is gevestigd in de vier caissons die gebruikt zijn voor de sluiting van het laatste stroomgat als gevolg van de watersnoodramp. Wil je meer weten over de geschiedenis van Zeeland, dan is dit museum een must visit!

4. Varen over de Oosterschelde
Wat is er nu leuker dan rondvaren met een boot? Bijna niets, toch? Gelukkig biedt de Oosterschelde daar genoeg mogelijkheden voor! Er worden verschillende rondvaarttochten aangeboden om de Oosterschelde vanaf het water te ontdekken. Stap aan boord, zoek een mooi plekje en geniet van de pracht van het nationaal park. Gek op dieren? Dan is de zeehondensafari echt iets voor jou! Zonnetje erbij, en je hebt een topdag!

5. Oosterscheldekering
Een artikel over de Oosterschelde is natuurlijk niet compleet zonder een vermelding van de Oosterscheldekering. Deze is onderdeel van de Deltawerken en wordt gezien als het meest imposante gedeelte. De Oosterscheldekering is een 9 kilometer lange dam die bestaat uit 62 schuiven van 42 meter lang. Deze staan in principe open zodat er een verbinding met de zee is, en sluiten op het moment dat het waterpeil 3 meter boven NAP is. Te midden van de kering vind je Deltapark Neeltje Jans op het gelijknamige eiland. Hier kan je meer leren over de Deltawerken.

Ben je dus benieuwd waar ons zout vandaan komt? Plan dan een dagje Zeeland in en trek erop uit met een of meerdere van deze activiteiten! Een goede manier om kennis te maken met het grootste nationale park van Nederland.

Foto’s: iStock v.b.n.b. fotografen: brytta, Frogkick, ollo, Lingbeek